Copyright © 2023. All Rights Reserved

Защо трябва да общувате с детето още от първата година?

6 април 2019
Защо трябва да общувате с детето още от първата година?

 

Ново проучване публикувано в английското списание „Pediatrics” от 2018г.,  установи, че децата на родители, които са имали разговори с малките си, в периода между 18 и 24-месечна възраст, имат по-добри езикови умения и по-висок коефициент на интелигентност когато достигнат начално училище.

Разговорите с бебетата могат да им повлияят изключително добре в бъдеще. Необходимо е да се започне активно общуване с тях между първата и втората година от раждането им. Учените са убедени в ползите от смислени разговори с бебетата. Под „смислени разговори” се приема форма на реално общуване с малките, чрез разказване на приказки и истории. Те трябва да провокират детето да се заслуша и да му се създаде навик да възприема с интерес всяка дума. Освен това, се приема за отличен подход когато му се задават въпроси. Проучването е доказано, чрез провели се две основни фази, в интервал от 9 години.

- За първата фаза на проучването, екипът от учени са събрали ежедневни аудио записи от семействата на 329 деца на възраст между 18 и 24 месеца. Анализирани са общия брой набор от думи, с които родителя е общувал с детето си през 18-ти месец.

- Втората фаза на прочуването се е провела след 8 години, когато децата са вече ученици (около 9-10 годишна възраст). За да извършат точни изследвания е направен тест за интелигентност на всяко едно от децата /IQ тестове/.

Резултатите показват, че тези деца, при които разговорите са били повече на брой в периода между 18 и 24 месеца, са с високи коефициенти на интелигентност. Установени са отлични езикови умения, вербално общуване и изразително говорене. Този факт е забелязан при над 80 % от тестваните деца. Едва 20% от всички са били с по-нисък коефициент на интелигентност, което потвърждава хипотезата, че общуването с малките бебета от ранна възраст, е с положителен резултат.


„С тези констатации подчертаваме необходимостта от ефективни програми за ранна интервенция, които подпомагат родителите в създаването на оптимална среда за начално езиково обучение у дома" - пишат учените провели експеримента.


Важно е да се отбележи, че резултатите са само хипотетични и не могат да докажат причинно-следствената връзка. Освен това, само малка извадка от децата е от по-нисък социално-икономически статус. Въпреки тези ограничения, учените смятат, че тяхното изследване има важни последици за родителите и техните деца.

Това, което е важно да знае всеки родител е, че всеки ”малък” разговор с бебето, е една сигурна крачка към бъдещето и развитието на детската психика, осъзнаване и възприятие към света и околните. Ранното общуване с детето, е онова, което може да го превърне в едно умно, разговорливо и общително дете.
Не се чувствайте неловко когато разговаряте с вашето бебенце, дори и то да не ви дава своя отговор. Правете го с удоволствие, с ясното съзнание, че това ваше действие един ден ще покаже своя сигурен резултат!

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още