Защо Плаче Бебето и Как да го Успокоим?

1 октомври 2018
Защо Плаче Бебето и Как да го Успокоим?

 

Плачът на бебето е неговият начин да общува. Само така то може да си „каже” какво му липсва, какво не е наред, както и да потърси внимание. Затова е нормално бебето да плаче, докато не бъдат удовлетворени желанията му.
Понякога това обаче е трудна задача. Особено за младия родител, на когото за първи път му се случва да попадне в ситуацията сам да разгадае нуждите на малката си рожба. Точно затова ние ви представяме най-честите причини, които могат да накарат бебето да се разплаче, както и някои техники, които ще са ви от помощ при неговото успокоение.

Според специалистите бебетата плачат средно от 1 до 3 часа дневно. Плачът има няколко разновидности според това какво искат да кажат.

Във всички ситуации мъникът има нужда от вас, за да получи това, което иска и да спре да плаче. За някои родители обаче честият плач се струва за неоснователен и в неуспешните си опити за утешаване на немирничето, често се изнервят и им се иска да заплачат с него. Това не трябва да се случва, защото мъникът има нужда от подкрепа и сигурност всяка минута от своето развитие. Когато вие сте неспокойни и разтроени, няма как да внушите на бебето си, че е в сигурни ръце.

Затова не се притеснявайте и не изпадайте в паника, ако бебчо не млъква. Все пак плачът е единственият му шанс да комуникира с вас и да даде индикация за физическото и емоционалното си състояние. Просто се опитайте да му вдъхнете сигурност, след което се заемете с откриването на конкретната причина за нестихващите ридания.

Плачейки, бебето най-вероятно се опитва да каже:

  • Гладен съм
  • Памперсът ми е пълен
  • Спи ми се
  • Горещо ми е/ Студено ми е
  • Боли ме коремчето
  • Искам тишина
  • Искам разходка
  • Трябва да отидем на лекар
  • Изниква ми зъбче
  • Мамо, гушни ме

Гладен съм

Най-честата и вероятна причина бебето да плаче е, че е гладно. Лесно ще разпознаете този плач, ако следвате стриктна схема за хранене. Обикновено бебетата се хранят през 3 часа. Това означава, че щом наближи точният час, трябва да сте в готовност за шумно подсещане. Други признаци, по които да различите глада, са мърдането на устните, мръщенето, както и слагането на ръцете в устата.

Памперсът ми е пълен

Нуждата от смяна на пелените е втората най-честа причина за неуморния плач на детето. Тук обаче ситуацията е строго индивидуална. Някои бебета не могат да търпят мокрия памперс и секунда, докато други е възможно да не дават никакви признаци за подобен дискомфорт. Затова проверявайте често и при необходимост подменяйте пелената. Така ще си осигурите спокойствието, че бебето няма да се подсече, а ако това е и причината за суматохата вкъщи, ще получите подарък и няколко минути тишина.

Спи ми се

Умората при бебето също е честа причина, то да е неспокойно и сърдито. Ако е будувало дълго време, или пък е било твърде активно, малкото човече ще се умори и ще започне гръмогласно да се оплаква. При тази ситуация го гушнете, шепнете му и го полюлейте. Така то ще се успокои и бързо, бързо ще започне да сънува.

Горещо ми е/ Студено ми е

Бебетата са много чувствителни на промяната в температурата. Малкият им организъм е свикнал с топлината на майчиното тяло и затова е добре новородените и бебечетата до 3-месечна възраст да се обличат с топли дрешки. Изберете обаче подходящи материи за сезона, защото ако го претоплите, мъникът отново ще огласи шумно неудобството си.

Поради тази причина специалистите съветват да наблюдавате детенцето. Проверявайте дали е изпотено, както и дали му е студено, като допрете длани до крачетата, ръчичките или нослето му. Така ще бъдете сигурни, че му осигурявате максималния топлинен комфорт.

Боли ме коремчето

Тази причина може да предизвика наистина сърцераздирателен плач. Често след нахранване бебетата усещат неразположение и болка в коремчетата си. Някои родители използват специални капки за бебета против колики и газове. Също така може да опитате да смените адаптираното мляко с такова, което да щади бебешкото стомахче. Преди обаче да направите конкретен избор, е важно да се посъветвате с вашия педиатър.


Искам тишина

Ако у дома има гости, говори се на висок тон, или е включен телевизорът, не се учудвайте на сълзите на бебето ви. Тази суматоха го стресира и неговата естествена реакция е плачът. По същия начин, ако осветлението е твърде силно и натрапчиво, малчуганът ще ви подскаже да изгасите лампата. Бебчетата се нуждаят от спокойствие и меко шумолене, каквото създава например вашият шепот.

Искам разходка

Има бебенца, които предпочитат уюта на дома, но повечето обожават дългите слънчеви разходки, лекото полюляване на количката и чистия въздух. Освен това разходките в парка ще се отразят добре и на вас като родители. Така ще се поразтъпчете, освежите и ободрите. Затова колкото по-малко затваряте бебчето вкъщи и му осигурявате ежедневни разходки, толкова по-спокойно ще бъде то, а вие ще се радвате на няколко часа разнообразие и тишина.

Трябва да отидем на лекар

Ако всичко с бебето и около него изглежда нормално, но то не се успокоява от нищо, което правите за него, има вероятност да е болно. Симптомите на болестта са дразнители, на които мъникът несъмнено ще реагира и ще ви сигнализира. Не изпадайте в паника! Всички хора боледуват понякога, дори и най-малките човечета. Можете да измерите температурата му и да се свържете с педиатър, който ще ви даде нужната консултация и ще ви вдъхне необходимото спокойствие.


Изниква ми зъбче

Разтежът на първото зъбче може да бъде много болезнен за бебето и мъчителен за вас момент. При повечето бебенца първото зъбче започва да никне между 4-месечна и 7-месечна възраст, но не е изключено това да се случи по-рано. За да разберете дали това е причината за неуморния плач на детето, опипайте с чист пръст венеца отгоре и отдолу. Възможно е да усетите твърдостта на показващото се зъбче. Друг признак, по който бихте могли да се ориентирате е увеличното лигавене на бебето. Това се дължи на физиологично повишената слюнчена секреция в този етап от развитието му.


Мамо, гушни ме

Преди всичко новородените са неподправени гальовници. Те са свикнали да са непрекъснато обгърнати от майчиния организъм и след появата си на бял свят неуморно продължават да го търсят. Ако бебчето е по-голямо пък, то търси внимание и подкрепа, която може да получи единствено чрез прегръдката ви. Затова, ако чуете шумните ридания на бебчо, когато всичко около него е нормално, не се колебайте и го гушнете. Ще му доставите огромно щастие, повече отколкото си представяте.

Бебетата плачат по различни причини, които за нас възрастните са неоснователни. Точно затова често като родители се изнервяме и се обвиняваме, че не полагаме достатъчно грижи. Важно е обаче да не забравяме, че плачът на бебето е единствената му форма на общуване и то така става част от нашето общество. Затова най-доброто решение, което можем да ви предложим е просто да обичате малкото същество, защото то е вашата най-добра версия.

 

 

Автор: Яница Боянова

 

 

 

 

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още