Copyright © 2023. All Rights Reserved

Защо Плаче Бебето и Как да го Успокоим?

1 октомври 2018
Защо Плаче Бебето и Как да го Успокоим?

 

Плачът на бебето е неговият начин да общува. Само така то може да си „каже” какво му липсва, какво не е наред, както и да потърси внимание. Затова е нормално бебето да плаче, докато не бъдат удовлетворени желанията му.
Понякога това обаче е трудна задача. Особено за младия родител, на когото за първи път му се случва да попадне в ситуацията сам да разгадае нуждите на малката си рожба. Точно затова ние ви представяме най-честите причини, които могат да накарат бебето да се разплаче, както и някои техники, които ще са ви от помощ при неговото успокоение.

Според специалистите бебетата плачат средно от 1 до 3 часа дневно. Плачът има няколко разновидности според това какво искат да кажат.

Във всички ситуации мъникът има нужда от вас, за да получи това, което иска и да спре да плаче. За някои родители обаче честият плач се струва за неоснователен и в неуспешните си опити за утешаване на немирничето, често се изнервят и им се иска да заплачат с него. Това не трябва да се случва, защото мъникът има нужда от подкрепа и сигурност всяка минута от своето развитие. Когато вие сте неспокойни и разтроени, няма как да внушите на бебето си, че е в сигурни ръце.

Затова не се притеснявайте и не изпадайте в паника, ако бебчо не млъква. Все пак плачът е единственият му шанс да комуникира с вас и да даде индикация за физическото и емоционалното си състояние. Просто се опитайте да му вдъхнете сигурност, след което се заемете с откриването на конкретната причина за нестихващите ридания.

Плачейки, бебето най-вероятно се опитва да каже:

  • Гладен съм
  • Памперсът ми е пълен
  • Спи ми се
  • Горещо ми е/ Студено ми е
  • Боли ме коремчето
  • Искам тишина
  • Искам разходка
  • Трябва да отидем на лекар
  • Изниква ми зъбче
  • Мамо, гушни ме

Гладен съм

Най-честата и вероятна причина бебето да плаче е, че е гладно. Лесно ще разпознаете този плач, ако следвате стриктна схема за хранене. Обикновено бебетата се хранят през 3 часа. Това означава, че щом наближи точният час, трябва да сте в готовност за шумно подсещане. Други признаци, по които да различите глада, са мърдането на устните, мръщенето, както и слагането на ръцете в устата.

Памперсът ми е пълен

Нуждата от смяна на пелените е втората най-честа причина за неуморния плач на детето. Тук обаче ситуацията е строго индивидуална. Някои бебета не могат да търпят мокрия памперс и секунда, докато други е възможно да не дават никакви признаци за подобен дискомфорт. Затова проверявайте често и при необходимост подменяйте пелената. Така ще си осигурите спокойствието, че бебето няма да се подсече, а ако това е и причината за суматохата вкъщи, ще получите подарък и няколко минути тишина.

Спи ми се

Умората при бебето също е честа причина, то да е неспокойно и сърдито. Ако е будувало дълго време, или пък е било твърде активно, малкото човече ще се умори и ще започне гръмогласно да се оплаква. При тази ситуация го гушнете, шепнете му и го полюлейте. Така то ще се успокои и бързо, бързо ще започне да сънува.

Горещо ми е/ Студено ми е

Бебетата са много чувствителни на промяната в температурата. Малкият им организъм е свикнал с топлината на майчиното тяло и затова е добре новородените и бебечетата до 3-месечна възраст да се обличат с топли дрешки. Изберете обаче подходящи материи за сезона, защото ако го претоплите, мъникът отново ще огласи шумно неудобството си.

Поради тази причина специалистите съветват да наблюдавате детенцето. Проверявайте дали е изпотено, както и дали му е студено, като допрете длани до крачетата, ръчичките или нослето му. Така ще бъдете сигурни, че му осигурявате максималния топлинен комфорт.

Боли ме коремчето

Тази причина може да предизвика наистина сърцераздирателен плач. Често след нахранване бебетата усещат неразположение и болка в коремчетата си. Някои родители използват специални капки за бебета против колики и газове. Също така може да опитате да смените адаптираното мляко с такова, което да щади бебешкото стомахче. Преди обаче да направите конкретен избор, е важно да се посъветвате с вашия педиатър.


Искам тишина

Ако у дома има гости, говори се на висок тон, или е включен телевизорът, не се учудвайте на сълзите на бебето ви. Тази суматоха го стресира и неговата естествена реакция е плачът. По същия начин, ако осветлението е твърде силно и натрапчиво, малчуганът ще ви подскаже да изгасите лампата. Бебчетата се нуждаят от спокойствие и меко шумолене, каквото създава например вашият шепот.

Искам разходка

Има бебенца, които предпочитат уюта на дома, но повечето обожават дългите слънчеви разходки, лекото полюляване на количката и чистия въздух. Освен това разходките в парка ще се отразят добре и на вас като родители. Така ще се поразтъпчете, освежите и ободрите. Затова колкото по-малко затваряте бебчето вкъщи и му осигурявате ежедневни разходки, толкова по-спокойно ще бъде то, а вие ще се радвате на няколко часа разнообразие и тишина.

Трябва да отидем на лекар

Ако всичко с бебето и около него изглежда нормално, но то не се успокоява от нищо, което правите за него, има вероятност да е болно. Симптомите на болестта са дразнители, на които мъникът несъмнено ще реагира и ще ви сигнализира. Не изпадайте в паника! Всички хора боледуват понякога, дори и най-малките човечета. Можете да измерите температурата му и да се свържете с педиатър, който ще ви даде нужната консултация и ще ви вдъхне необходимото спокойствие.


Изниква ми зъбче

Разтежът на първото зъбче може да бъде много болезнен за бебето и мъчителен за вас момент. При повечето бебенца първото зъбче започва да никне между 4-месечна и 7-месечна възраст, но не е изключено това да се случи по-рано. За да разберете дали това е причината за неуморния плач на детето, опипайте с чист пръст венеца отгоре и отдолу. Възможно е да усетите твърдостта на показващото се зъбче. Друг признак, по който бихте могли да се ориентирате е увеличното лигавене на бебето. Това се дължи на физиологично повишената слюнчена секреция в този етап от развитието му.


Мамо, гушни ме

Преди всичко новородените са неподправени гальовници. Те са свикнали да са непрекъснато обгърнати от майчиния организъм и след появата си на бял свят неуморно продължават да го търсят. Ако бебчето е по-голямо пък, то търси внимание и подкрепа, която може да получи единствено чрез прегръдката ви. Затова, ако чуете шумните ридания на бебчо, когато всичко около него е нормално, не се колебайте и го гушнете. Ще му доставите огромно щастие, повече отколкото си представяте.

Бебетата плачат по различни причини, които за нас възрастните са неоснователни. Точно затова често като родители се изнервяме и се обвиняваме, че не полагаме достатъчно грижи. Важно е обаче да не забравяме, че плачът на бебето е единствената му форма на общуване и то така става част от нашето общество. Затова най-доброто решение, което можем да ви предложим е просто да обичате малкото същество, защото то е вашата най-добра версия.

 

 

Автор: Яница Боянова

 

 

 

 

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още