Copyright © 2023. All Rights Reserved

Защо е страхотно да си бременна през лятото

1 юли 2019
Защо е страхотно да си бременна през лятото

 

1. Това е чудесно време за упражнения на открито

 

Ходенето и плуването са най-добрите приятели на бъдещата мама. И двете са с ниско въздействие, осигуряват големи кардио ползи и са идеалното извинение да се отправите навън за чист въздух.

Ходенето е една от най-добрите форми на тренировка по време на бременност, тъй като тя може да бъде направена от жени с всички нива на физическа подготовка и етапи на бременност, и тя се квалифицира като кардио тренировка с тегло. Изследванията показват, че упражненията, които носят тегло, осигуряват множество ползи за здравето както на майката, така и на бебето, включително доставяне на повече кислород на мускулите и тъканите на майката и следователно на бебето през плацентата. Това се превръща в по-добре функционираща плацента и повече хранителни вещества за растежа на бебето.

 

Съвет: Носете удобни обувки и носете много вода.

 

Плуването осигурява  необходимото облекчение от увеличаване на теглото на бременността, подуване, натиск, разхлабване на ставите и интензивна лятна топлина.  Ако бягането (или дори ходенето) по суша е неудобно, водният джогинг или ходенето е идеалната алтернатива. Водната аеробика е любима на много бременни жени, защото това е единственото място, където те се чувстват безтегловни, а хладната вода действа освежаващо.

 

2. Пресните плодове и зеленчуци са в изобилие

 

Повечето от нас вече знаят колко важни са хранителните вещества в тези храни за здрава майка и бебе. Снабдени с витамини и важни хранителни вещества, като енергийни въглехидрати и пълнеж от фибри, плодовете и зеленчуците са основни градивни елементи за здраво бебе.

 

В по-топлото време жените са по-склонни да ядат по-здравословни храни, като сурови плодове и зеленчуци и основни салати с ястия от риба или пилешко месо. Летния период е чудесен за избор на вкусни плодове и свежи, натурални сокове. Превърнете любимите си храни, в средство за набавяне на много витамини, които са ви необходими през бремеността.

 

3. Слънцето е равно на витамин D

 

Важно е през лятото да бъдете предимно на сянка и постоянно да носите слънцезащитни продукти, когато прекарвате времето си навън. Но не забравяйте, че прекарването на няколко минути на ден, под лъчите, излага кожата ви на повече UV светлина. А това допринася за произвеждането на повече витамин D.

 

Дефицитът на витамин D се увеличава по време на бременността, затова малко слънце, няма да е излишно.  Разбира се, има някои хранителни източници, като прясно мляко и някои мазни риби, които също насърчават добавянето на витамин D, но е много трудно да се получи достатъчно количество, само чрез храната. 

 

4. Хидратирането е лесно и полезно

 

Важно е да останете добре  хидратирани по  време на бременността в горещите дни на лятото. След като придобиете дневната си квота от H20, може да се насладите на вашите вкусни, плодови коктейли! Те са сладки и полезни и могат дори да доставят някои важни хранителни вещества за бременността. Ако притежавате блендер у дома, по всяко време може да приготвите вкусен сок от ябълка или ягоди. Може да смесите различни плодове, за да създадете един микс от вкусове и витамини.

 

 

5. Ваканция!

 

Летните месеци са най – любими за почивка. Време, далеч от работа, което може да бъде чудесно, ако сте в началото на бременността.

 

Лятото е едно от най-добрите времена от годината за романтично бягство. Това е идеалното време за партньорите да се свържат и да прекарат добро време заедно, преди да преминат към предстоящия период на родителството.

 

6. Удобни и широки дрехи

 

Дори и да сте в начален етап на вашата бременност, препоръчително е да носите удобни дрехи, които не ви стягат и са предимно от естествена материя. През лятото е топло, затова може да се насладите на периода, обличайки широки  рокли, туники, бански и къси панталони.

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още