Copyright © 2023. All Rights Reserved

Защо децата трябва да прекарват време сред природата

14 май 2019
Защо децата трябва да прекарват време сред природата

 

Защо трябва децата да излизат навън?

Последните проучвания разкриват ползата, дори необходимостта от прекарването на време на открито, както за деца, така и за възрастни.
Някои твърдят, че е най-добре да се извърши сред „зелена“ среда – природата. Други посочват, че само една бърза разходка навън, може да бъде от полза за психичното здраве. Повечето проучвания доказват, че децата, които играят на открито са по-умни, по-щастливи, по-внимателни и по-малко тревожни от децата, които прекарват повече време на закрито. Макар да не е ясно как точно се случват познавателните функции и подобренията в настроението, има няколко неща, които доказват защо природата е добра за умовете на децата.


      Тя изгражда доверие. Начинът, по който децата играят в природата, има по-голямо значение, отколкото повечето компютърни игри на закрито. Съществуват безкрайни начини за занимания във външна среда: от игри в двора, до парка или до съседната улица, към детска площадка.
Оставяйки детето си да избере как да се отнася към заниманията си навън, означава, че то има властта да контролира собствените си действия.


      Природата насърчава творчеството и въображението. Игрите на открито позволяват на децата да общуват смислено със заобикалящата ги среда. Те могат да мислят по-свободно, да проектират собствените си дейности и да се ориентират към света по изобретателни начини.


      Тя учи на отговорност. Животните и растенията умират, ако бъдат малтретирани или не са се погрижили правилно за тях, а възлагането на детето да се грижи за живите части от средата им, означава, че ще научат какво се случва, когато забравят да напоят растение или извадят цвете от корените му.


      Природата осигурява различна стимулация. Природата може да изглежда по-малко стимулираща от насилствената, видео игра на сина ви, но в действителност, тя активира повече сетива - можете да видите, чуете, миришете и докоснете външна среда. Тъй като младите прекарват все по-малко живота си в естествена среда, техните сетива не се развиват достатъчно, а това намалява богатството на човешкия опит.


       Децата се движат и спортуват. Повечето начини за взаимодействие с природата включват повече упражнения, отколкото седенето на дивана. Вашето дете не трябва да се присъединява към местния футболен отбор или да кара колело през парка - дори разходката е достатъчна, за да се гарантира необходимата, двигателна активност. Не само, че упражнението е добро за децата, но изглежда, че ги прави по-фокусирани, което е особено
полезно за децата.


       Това ги кара да мислят. Природата създава уникално чувство на удивление за децата, което никоя друга среда не може да осигури. Тя ги мотивира да си задават въпроси за земята, живота, природните явления.


       Намалява стреса и умората. Според „Теорията за ангажиране на вниманието” , градската среда изисква това, което се нарича насочено внимание, което ни принуждава да игнорираме разсейването и изчерпва мозъка ни. В естествена среда, ние практикуваме безпроблемно внимание, известно като чувство на „очарование”, което създава приятно настроение и позитивизъм, а не умора.

Докато времето пред екрана е по-популярен избор за игри и забавление, важно е да се отдели време за игра на открито. Към всички приятни дейности в ежедневието, може да добавите една разходка навън сред природата. Тя ще зареди положително вас и вашите деца. Освен това, ще осигурите необходимото движение за детето си, за да расте здраво, спокойно и щастливо!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 

 

 

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още