Copyright © 2023. All Rights Reserved

За силната връзка между баща и бебе – как да я създадем

30 септември 2019
За силната връзка между баща и бебе – как да я създадем

 

Мъжете често са притеснени и стресирани след появата на своето мъниче и дори се притесняват да го гушкат, тъй като е прекалено малко и се страхуват да не му направят нещо. Тези страхове в общия случай са напълно неоснователни, но са отговорни за създаването на една дистанция между новороденото и татко му.

 

Психолози и педиатри съветват пресните бащи да не наблюдават от далече наследниците си, а да влязат активно в живота им и да създадат силна връзка, която само може да се развива с годините. Това не е никак трудно и дори няма да наруши обичайното им ежедневие.

 

Как да създадете връзка със своето бебе: 

 

1. Гушкайте го! Вие обичате своето бебе, а то обожава да бъде в ръцете ви. Пресните татковци трябва почти наравно с майките на докосват наследниците си, да ги галят, да ги носят на ръце. Контактът кожа с кожа е важен, за да може бебето да свикне с присъствието ви, с аромата ви, с енергията ви.

 

2. Масажирайте го! Масажът е изключително приятно изживяване, както за големите, така и за мъниците. Той помага на бебетата да се отпуснат и да заспят по-бързо. Важно е да го правите много нежно и с точните движения, които ще ви покаже педиатърът ви.

 

3. Общувайте с него! Вашето новородено може и да не ви отговаря, но това не означава, че не чува гласа ви. Пейте му, четете му, говорете му. Така ще стимулирате сетивата му и ще подсилите връзката помежду си. Говорете му често, за да слуша гласа Ви. По този начин, бебето от първите си дни, ще обикне гласа и на майка си, и на баща си.

 

4. Къпете го! Банята е важна, защото също кара малкото да се отпусне и да заспи по-лесно. Преживяването е някак интимно и сближаващо, тъй като често за вашето бебе, то е един вид игра.

 

5. Дръжте бебето около себе си и участвайте в игрите му. Дори да не го гушкате, нека е в полезрението ви, близо до вас. То ще свикне с вашето присъствие и вие ще сте неизменна част от живота му, досущ като неговата майка. А когато играете с детето, то ще се забавлява искрено, прекарвайки своите любими моменти от деня, с вас.

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още