Визуални етапи на детето - Колко добре вижда детето ви?

19 април 2019
Визуални етапи на детето - Колко добре вижда детето ви?

 

От раждането до първи месец – Този период е свързан с начален етап от адаптирането на бебето към реални свят. То възприема околния свят чрез своето зрение, слух и обоняние. Добре е да наблюдава възможно повече, различни цветове. Това може да се случи, ако показвате на бебето предмети с цветове, които обхващат всички нюанси на дъгата. Ярки светлини, които дразнят окото, не се препоръчват през тази възраст. Черно-белите контрасти са най-интересни на бебетата, но е препоръчително да ги запознаете с различните нюанси на топлите и студените цветове.

На възраст 1-3 месеца, бебетата ще започнат да запомнят лицата на родителите си, когато ги заговарят и когато ги виждат. Очите им през тази възраст следват движещите се обекти и следят с интерес всяко движение. Основните цветове са вече познати и се разпознават от бебето, затова се старайте да наблегнете върху концентрацията му и да проследите движението на очите към всичко, което наблюдава. Светлините може да се видят на тази възраст и детето ги възприема, като нещо ново и интересно.

Между 3-5 месеца започват да се развиват много визуални умения, включително фокусиране, работа в екип, 3D визия и цвят. Децата ще започнат да наблюдават различни предмети от близо и да забелязват детайли в предметите, които държат в своите ръцете.

Координацията на окото продължава да се развива между 5-7 месеца.  Бебетата започват да търсят предмети и хора в стаята. На тази възраст родителите са помолени да вземат детето си за очен преглед от очен лекар. Офтомологът ще провери и ще види, дали очите работят заедно и дали са здрави.

Много от очните умения достигат пълния си потенциал на възраст 7-12 месеца. Забелязват се по-дълги периоди на внимание към книгите и/или телевизията. Ще можете да разпознавате различни сигнали, които бебето ще ви предава, чрез своя поглед и мимики. Развитието на зрението ще стигне до етап, в който бебето ще използва наблюденията си, за да изрази своите симпатии или нежелания към даден предмет, цвят и др.

На възраст 12-18 месеца бебетата използват още повече очите си. Те ще посочат конкретни лица в снимки, ще различават фигури, картинки, дори изображения на животни в книгите. Използвайки очите и ръцете си, те ще построят кула с до 4-5 кубчета и ще направят кръгове с пастел. Зрението оказва сериозно влияние върху ориентацията в тази възраст и се забелязват начални белези на мислене, логика и анализ.

Развитието продължава между 18 месеца - 2 години. Децата започват да държат моливи, да рисуват, да оцветяват. Определено може да се говори за ясно изразено виждане към предметите, детайлите, цветовете, светлините и т.н. Зрението в тази възраст оказва влияние върху прохождането и равновесието. Необходимо е, провеждането на профилактични прегледи на очите през тази възраст. Повечето увреждания на зрението при децата са в резултат от пренебрежително отношение към появили се проблеми още в ранна, крехка възраст.

На възраст 2-3 години, децата са готови да построят кула от 10 куба, да режат хартия с ножици и да се занимават с различни игри. Не се препоръчват телевизия, смартфони и компютри да бъдат част от техните занимания. Гледането на клипове или детски филмчета, може да се окаже причината за увреждане на зрението.

На възраст 4-5 години, децата ще показват добри визуални умения, като разказват за места, предмети или хора, които виждат. Ще имат способността в детайли да разпознават и да различават всяка подробност от това, което са видели. На тази възраст интереса към телевизията е най-голям. Спестете им дългите часове пред екрана. Мотивирайте ги към по-полезни занимания. Умората също влияе негативно върху зрението. Следете редовния вечерен час за сън. Не оставяйте децата будни до късно. Ако те са любители на рисунките и книжките, не бива да рисуват вечер, а само на дневна светлина.


Въпреки, че всички възрастови граници посочени по-горе са ръководство, всяко голямо закъснение трябва да се докладва и да се резервира очен преглед възможно най-скоро! Колкото по-рано проверявате, толкова по-добре помагате на детето си. Профилактичните прегледи са безплатни за децата, така че – възползвайте се от всяка възможност за да проверите тяхното зрение!

 

Автор: Малвина Иванова


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още