Copyright © 2023. All Rights Reserved

Визуални етапи на детето - Колко добре вижда детето ви?

19 април 2019
Визуални етапи на детето - Колко добре вижда детето ви?

 

От раждането до първи месец – Този период е свързан с начален етап от адаптирането на бебето към реални свят. То възприема околния свят чрез своето зрение, слух и обоняние. Добре е да наблюдава възможно повече, различни цветове. Това може да се случи, ако показвате на бебето предмети с цветове, които обхващат всички нюанси на дъгата. Ярки светлини, които дразнят окото, не се препоръчват през тази възраст. Черно-белите контрасти са най-интересни на бебетата, но е препоръчително да ги запознаете с различните нюанси на топлите и студените цветове.

На възраст 1-3 месеца, бебетата ще започнат да запомнят лицата на родителите си, когато ги заговарят и когато ги виждат. Очите им през тази възраст следват движещите се обекти и следят с интерес всяко движение. Основните цветове са вече познати и се разпознават от бебето, затова се старайте да наблегнете върху концентрацията му и да проследите движението на очите към всичко, което наблюдава. Светлините може да се видят на тази възраст и детето ги възприема, като нещо ново и интересно.

Между 3-5 месеца започват да се развиват много визуални умения, включително фокусиране, работа в екип, 3D визия и цвят. Децата ще започнат да наблюдават различни предмети от близо и да забелязват детайли в предметите, които държат в своите ръцете.

Координацията на окото продължава да се развива между 5-7 месеца.  Бебетата започват да търсят предмети и хора в стаята. На тази възраст родителите са помолени да вземат детето си за очен преглед от очен лекар. Офтомологът ще провери и ще види, дали очите работят заедно и дали са здрави.

Много от очните умения достигат пълния си потенциал на възраст 7-12 месеца. Забелязват се по-дълги периоди на внимание към книгите и/или телевизията. Ще можете да разпознавате различни сигнали, които бебето ще ви предава, чрез своя поглед и мимики. Развитието на зрението ще стигне до етап, в който бебето ще използва наблюденията си, за да изрази своите симпатии или нежелания към даден предмет, цвят и др.

На възраст 12-18 месеца бебетата използват още повече очите си. Те ще посочат конкретни лица в снимки, ще различават фигури, картинки, дори изображения на животни в книгите. Използвайки очите и ръцете си, те ще построят кула с до 4-5 кубчета и ще направят кръгове с пастел. Зрението оказва сериозно влияние върху ориентацията в тази възраст и се забелязват начални белези на мислене, логика и анализ.

Развитието продължава между 18 месеца - 2 години. Децата започват да държат моливи, да рисуват, да оцветяват. Определено може да се говори за ясно изразено виждане към предметите, детайлите, цветовете, светлините и т.н. Зрението в тази възраст оказва влияние върху прохождането и равновесието. Необходимо е, провеждането на профилактични прегледи на очите през тази възраст. Повечето увреждания на зрението при децата са в резултат от пренебрежително отношение към появили се проблеми още в ранна, крехка възраст.

На възраст 2-3 години, децата са готови да построят кула от 10 куба, да режат хартия с ножици и да се занимават с различни игри. Не се препоръчват телевизия, смартфони и компютри да бъдат част от техните занимания. Гледането на клипове или детски филмчета, може да се окаже причината за увреждане на зрението.

На възраст 4-5 години, децата ще показват добри визуални умения, като разказват за места, предмети или хора, които виждат. Ще имат способността в детайли да разпознават и да различават всяка подробност от това, което са видели. На тази възраст интереса към телевизията е най-голям. Спестете им дългите часове пред екрана. Мотивирайте ги към по-полезни занимания. Умората също влияе негативно върху зрението. Следете редовния вечерен час за сън. Не оставяйте децата будни до късно. Ако те са любители на рисунките и книжките, не бива да рисуват вечер, а само на дневна светлина.


Въпреки, че всички възрастови граници посочени по-горе са ръководство, всяко голямо закъснение трябва да се докладва и да се резервира очен преглед възможно най-скоро! Колкото по-рано проверявате, толкова по-добре помагате на детето си. Профилактичните прегледи са безплатни за децата, така че – възползвайте се от всяка възможност за да проверите тяхното зрение!

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още