Copyright © 2023. All Rights Reserved

Топ 10 съвета за деца, които не пият вода

4 април 2019
Топ 10 съвета за деца, които не пият вода

 

Даването на вода на детето е по-добро от много други възможности, тъй като подсладените напитки могат да доведат до проблеми със зъбите, а флуорът във водата, може да помогне за укрепване на зъбите и костите. Особено важно е децата да пият достатъчно вода в по-топлите месеци, тъй като могат бързо да се обезводнят.

Ето 10 съвета, чрез които да насърчите вашето дете да пие вода.

     1. Налейте вода в чаша, а не в бутилка. Ако бебето е свикнало да пие топло мляко от бебешко шише, може би е неприятна изненада, да усети студена вода, на негово място.

     2. Опитайте различни видове бебешки чаши. Пробвайте със стандарта чаша, както и с чаши, които имат капачета, с място за пиене, чрез дупчиците върху него.

     3. Дайте на детето да отпие вода от лъжичка. Децата обичат да се хранят с лъжичка, а защо да не я използвате и за приемане на вода.

     4. Добавете повече вода за плодовия сок, направен чрез истински плодове в блендера.

     5. Добавяйте вода в храната, която приготвяте за детето. Повече вода може да добавите в крем супите и пюретата.

     6. Давайте на вашите деца плодове и зеленчуци, които съдържат голям процент вода. Някои от тях съдържат много вода - ябълка, портокал, краставица и домати.

     7. Предложете на вашето бебе вода между храненията, когато то не е гладно.

     8. Предлагайте вода с всяко хранене и лека закуска, независимо дали бебето ви я пие или не. 

     9. Ако детето ви обича прясно мляко, опитайте да добавите малко вода в бутилката, за да допринесете за повече течност в организма.

   10. Продължавайте да опитвате! Дори и детето да няма желание за вода, това ще бъде само в началото. Постепенно ще пие повече. Не се изкушавайте да я заместите с плодов сок, защото ще бъде все по-трудно да убедите детето да пие вода.

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още