Copyright © 2023. All Rights Reserved

Спорт от ранна възраст - защо децата трябва да спортуват

9 март 2019
Спорт от ранна възраст - защо децата трябва да спортуват

 

В днешно време темата за спорта и двигателната активност е модерна, популярна и обхваща различни възрастови групи. Не се набляга, обаче на темата за спортуването при децата и не се отбелязват изключителните ползи за тях. По здравето и физиологическите характеристики на едно дете в юношеска възраст, може да се определи, дали е спортувало достатъчно и какъв начин на живот е водило, през първите години на живота си. Спортът от ранна, крехка възраст влияе върху растежа и развитието на детето, не само физически, но и психологически. В голяма част, влияе и върху социалното поведение на децата.


Здраве и тегло – В нашите съвети отразяваме ползата от спортуване и достатъчна активност на децата в периода от 1 до 5 години. Това е период, в който детето изгражда както своите навици така и своето телосложение и физиология. Етапът на превръщане от бебе към зрял човек преминава през редица изменения в организма на децата. Главна предпоставка за благоприятен растеж и отлично здраве - това е спортуването.

В своите начални години, детето не може да осъзнае нуждата от движение, затова родителят е този, който трябва да предприеме цялостен режим и план за да реализира необходимата двигателна активност на детето си. Още след първата до петата година, децата трябва да се движат достатъчно активно за да сте сигурни, че ще осигурите идеалния шанс те да бъдат здрави, с отлично телосложение и тегло.

Навици и начин на живот – Ако предприемете мерки да научите детето си да бъде активно или го предразположите към занимание с конкретен спорт, вие като родител, изграждате в него конкретен начин на мислене и дисциплина. Децата придобиват навици и желание за активност, чувстват и зачитат спорта не като тежест, а като приятно занимание в ежедневието си. Родителят е този, който посочва примера за здравословен начин на живот и посочва начина, по който детето да се грижи за себе си. С други думи, спорта ще ви помогне да възпитате детето на самостоятелност и отговорност.

Подготовка за търпеливост – Независимо от вида на спорта, чрез него детето развива чувството си за търпение. Всеки резултат и постижение вдъхновява детето да изисква за себе си повече умения и възможности, за да постига повече в спорта, който е избрало. Това повлиява и на цялостното му мислене и в живота извън спортуването.

Общуване с околните и всеотдайност – Когато детето е част от отборна игра или спортен колектив, то се научава да общува с околните, провокира неговия начин на мислене, насърчава проявата на различни чувства и емоции, спрямо останалите хора. Не случайно в спорта се говори за дисциплина. Като част от отбор или дадена група, детето започва да мисли и да се старае за благото на всички, не само за себе си. Научава се да бъде всеотдайно, да носи отговорност, а егоизма намалява значително.

Психика и характер – Не малко статистики са отчели факта, че тези, които тренират даден спорт са психически по-стабилни и издръжливи. Упоритата работа по тренировките, дисциплината и отговорността, постиженията или загубите в състезания, научават детската психика да приема фактите такива каквито са. Тоест, имаме на лице един подготвителен етап на мислене и разсъждение, още от детска възраст. Детето ще бъде подготвено и предразположено за едно бъдещо разумно мислене на зрял човек. Ще разбира, осъзнава и приема различни факти по време на живота си, без това да се отразява негативно върху психиката му. Чрез спорта характера се доизгражда и на детето се дава възможност да мисли и да взима решения.

Емоция и самоконтрол - Средата, в която живее едно дете е изключително важна и за проявата на емоциите му и чувството за самоконтрол. Спортуването и атмосферата, която предоставя самият спорт, може да провокира детето да изпита чувства от различен характер. Може да се твърди, че чрез него се “вкалява“ емоцията при децата.

Въпреки всичко, спортът е средство за разтоварване и развлечение. В много случаи, неговия ефект и резултати са: зареждаща енергия, позитивно чувство, повишен адреналин и дори чувства на спокойнствие и вътрешна хармония.

Спортът е активност, здраве, възпитание и начин за един по-добър живот. Препоръчително е, тези фактори да се имат в предвид още от ранните години на детството.

Плуване, футбол, лека атлетика или танци, всяко едно занимание, което би послужило за активното движение на детето, е един добър старт за пълноценно здраве.

Както отбелязахме всеки вид спорт ще повлияе не само върху физическото развитие, но и върху психиката, характера на децата. Не пренебрегвайте спортуването при децата, поради липса на време или средства. Ако това се случи, създайте навик на детето си, като осигурите други начини за активност и движение всеки ден. Дори едночасова разходка навън е една добра грижа за здравето и развитието на децата!

Бъдете отговорни към децата си, защото родителите сме тези, които даваме най-добрия пример за пълноценен начин на живот!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още