Спорт от ранна възраст - защо децата трябва да спортуват

9 март 2019
Спорт от ранна възраст - защо децата трябва да спортуват

 

В днешно време темата за спорта и двигателната активност е модерна, популярна и обхваща различни възрастови групи. Не се набляга, обаче на темата за спортуването при децата и не се отбелязват изключителните ползи за тях. По здравето и физиологическите характеристики на едно дете в юношеска възраст, може да се определи, дали е спортувало достатъчно и какъв начин на живот е водило, през първите години на живота си. Спортът от ранна, крехка възраст влияе върху растежа и развитието на детето, не само физически, но и психологически. В голяма част, влияе и върху социалното поведение на децата.


Здраве и тегло – В нашите съвети отразяваме ползата от спортуване и достатъчна активност на децата в периода от 1 до 5 години. Това е период, в който детето изгражда както своите навици така и своето телосложение и физиология. Етапът на превръщане от бебе към зрял човек преминава през редица изменения в организма на децата. Главна предпоставка за благоприятен растеж и отлично здраве - това е спортуването.

В своите начални години, детето не може да осъзнае нуждата от движение, затова родителят е този, който трябва да предприеме цялостен режим и план за да реализира необходимата двигателна активност на детето си. Още след първата до петата година, децата трябва да се движат достатъчно активно за да сте сигурни, че ще осигурите идеалния шанс те да бъдат здрави, с отлично телосложение и тегло.

Навици и начин на живот – Ако предприемете мерки да научите детето си да бъде активно или го предразположите към занимание с конкретен спорт, вие като родител, изграждате в него конкретен начин на мислене и дисциплина. Децата придобиват навици и желание за активност, чувстват и зачитат спорта не като тежест, а като приятно занимание в ежедневието си. Родителят е този, който посочва примера за здравословен начин на живот и посочва начина, по който детето да се грижи за себе си. С други думи, спорта ще ви помогне да възпитате детето на самостоятелност и отговорност.

Подготовка за търпеливост – Независимо от вида на спорта, чрез него детето развива чувството си за търпение. Всеки резултат и постижение вдъхновява детето да изисква за себе си повече умения и възможности, за да постига повече в спорта, който е избрало. Това повлиява и на цялостното му мислене и в живота извън спортуването.

Общуване с околните и всеотдайност – Когато детето е част от отборна игра или спортен колектив, то се научава да общува с околните, провокира неговия начин на мислене, насърчава проявата на различни чувства и емоции, спрямо останалите хора. Не случайно в спорта се говори за дисциплина. Като част от отбор или дадена група, детето започва да мисли и да се старае за благото на всички, не само за себе си. Научава се да бъде всеотдайно, да носи отговорност, а егоизма намалява значително.

Психика и характер – Не малко статистики са отчели факта, че тези, които тренират даден спорт са психически по-стабилни и издръжливи. Упоритата работа по тренировките, дисциплината и отговорността, постиженията или загубите в състезания, научават детската психика да приема фактите такива каквито са. Тоест, имаме на лице един подготвителен етап на мислене и разсъждение, още от детска възраст. Детето ще бъде подготвено и предразположено за едно бъдещо разумно мислене на зрял човек. Ще разбира, осъзнава и приема различни факти по време на живота си, без това да се отразява негативно върху психиката му. Чрез спорта характера се доизгражда и на детето се дава възможност да мисли и да взима решения.

Емоция и самоконтрол - Средата, в която живее едно дете е изключително важна и за проявата на емоциите му и чувството за самоконтрол. Спортуването и атмосферата, която предоставя самият спорт, може да провокира детето да изпита чувства от различен характер. Може да се твърди, че чрез него се “вкалява“ емоцията при децата.

Въпреки всичко, спортът е средство за разтоварване и развлечение. В много случаи, неговия ефект и резултати са: зареждаща енергия, позитивно чувство, повишен адреналин и дори чувства на спокойнствие и вътрешна хармония.

Спортът е активност, здраве, възпитание и начин за един по-добър живот. Препоръчително е, тези фактори да се имат в предвид още от ранните години на детството.

Плуване, футбол, лека атлетика или танци, всяко едно занимание, което би послужило за активното движение на детето, е един добър старт за пълноценно здраве.

Както отбелязахме всеки вид спорт ще повлияе не само върху физическото развитие, но и върху психиката, характера на децата. Не пренебрегвайте спортуването при децата, поради липса на време или средства. Ако това се случи, създайте навик на детето си, като осигурите други начини за активност и движение всеки ден. Дори едночасова разходка навън е една добра грижа за здравето и развитието на децата!

Бъдете отговорни към децата си, защото родителите сме тези, които даваме най-добрия пример за пълноценен начин на живот!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 

 

 

 

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още