Copyright © 2023. All Rights Reserved

Списъкът на Мама в Очакване на Новороденото

4 септември 2018
Списъкът на Мама в Очакване на Новороденото

 

Появата на новия член на семейството несъмнено е най-вълнуващият момент. За щастието и радостта от очакването не можете да се подготвите, но можете да бъдете подготвени с най-необходимите дрешки за мъника непосредствено след раждането му. Независимо, че няма точен списък с покупки, ние ще ви дадем насоки в търсенето на най-подходящото и най-нужното на бебчето.

  • 100% памук
  • Всичко за облеклото
  • За спокоен сън
  • За приключенията в банята
  • За разходка
  • Списъкът на мама


100% памук

Бебешката кожа е изключително нежна и чувствителна. Затова най-важното нещо, с което трябва да се съобразите, е материята, от която са изработени дрешките. Памучните тъкани в този случай винаги са най-добрият избор. Всички други материи биха раздразнили кожата на детето.

 

Всичко за облеклото

Първото нещо от списъка с покупки за бебчо е комплект за изписване. Тук можете да експериментирате с цветове, багри, щампи и всякакви шарки и украси, с които бихте искали малкото ви съкровище да бъде представено пред семейството. Комплектът е добре да включва шапчица и ръкавички, с които максимално ще предпазите и омекотите срещата на бебето със света навън.

Вече сте у дома. От първа необходимост са бодитата. Добре е да имате няколко на брой, за да може при необходимост да ги сменяте. За ваше улеснение и за комфорта на малчугана, изберете бодита с тик-так копчета отпред. Според сезона изберете дали бодито ще бъде с къс или дълъг ръкав. Добра алтернатива на бодитата са камизолките тип „прегърни ме”.

Другата най-необходима част от облеклото на мъника са ританките. За предпочитане е също като бодитата да ви се намират няколко чифта, които да използвате по всяко време без притеснение за удобството на детето.

Гащеризоните и другите връхни дрешки ще намерят приложение в зависимост от сезона, през който вашето бебче се е появило. В случай, че времето навън е студено, най-добре е да разчитате на допълнителната топлина на тези дрешки. Освен това гащеризончето е една универсална дрешка. Може да бъде използвано, както за пижамка, така и за разходка. Тази дрешка има доста предимства пред комплектите от ританка и жилетка/блузка. По този начин бебенцето остава покрито, независимо от това колко се върти, а копчетата между крачетата създават удобство при смяната на памперса.

За да осигурите максимален уют на бебето, то трябва да се чувства затоплено и защитено като в майчиното тяло. Лекарите препоръчват новородените да носят чорапки или буйки, защото по този начин се подобрява кръвоснабдяването на крачетата. Това води до тяхното затопляне, а то до спокойствието и комфорта на вашето бебче.

 

За спокоен сън

Сънят е изключително важен за развитието на бебето. По време на сън то расте и укрепва постепенно нежния си организъм. Затова осигуряването на подходящите пособия за сън е от съществено значение за малкото човече.

На първо място е необходимо да разполагате с чаршафчета, които да постелете върху протектора за матрак. Той ще ви осигури спокойствие и максимална защита на креватчето. Ще са ви нужни долни чаршафчета, както и калъфки за възглавничка и юрганче. Ако първоначално бебето не се чувства добре с ясно определена възглавничка, за такава можете спокойно да използвате добре сгънато чаршафче. Важно е ръбовете на чаршафчето при сгъването да нямат допир с кожата на мъника, като това е изцяло съобразено с комфорта му.

За допълнително удобство на бебето е добре да имате пелени. Тях можете да използвате като тънко одеялце, както и да повиете мъничето, когато го приспивате. За целта е хубаво да разполагате с няколко пелени, които да са 3-4 бархетни и 3-4 тензухени.

По време на сън бебето е добре да бъде облечено с предназначени за това дрешки. Пижамката може да бъде по ваш избор отново в зависимост от сезона. За предпочитане е докато е съвсем малко, да оставяте бебчо да спи в чувалче за сън. Така ще му осигурите необходимата топлина и комфорт, с които то ще се чувства спокойно и уютно и бързо ще се пренесе в света на сънищата. А заедно с него, вие ще можете да се отдадете на заслужена почивка.

 

За приключенията в банята

Къпането на бебето несъмнено е едно от най-забавните занимания. Добре е тоалета да се прави приблизително по едно и също време и да е част от някаква последователност от дейности. По този начин ще създатете рутина, която постепенно ще помогне за изграждането и възпитаването на навици в детето.

По време на баня за ваше и най-важното за удобството на бебчо е хубаво да използвате възглавничка за баня. Поставяйки я в коритото, си гарантирате спокойствието, че малчуганът няма да се изплъзне неволно от ръцете ви и ще е допълнително предпазен.

След банята за подсушаването на детето можете да използвате хавлия или халат за баня. Кое от двете пособия ще изберете, зависи изцяло от вашите препочитания. За по-голямо удобство можете да използвате отделна кърпа, която да влезе в употреба, когато не измивате цялото тяло на бебето.


За разходка

Извеждайки навън малкото човече, трябва да сте максимално подготвени, за да му осигурите същия комфорт, който сте му осигурили вкъщи.

За целта изборът на комплект за количката е важно да бъде направен по възможност предварително.
Непромокаемият протектор ще се превърне във ваш добър приятел. Удобството му ще се отрази както на детето, така и на вас като неуморни родители. Добре е да разполагате с протектор за матрак, който да използвате у дома, както и един преносим, който да ви послужи при дългите разходки с мъника.
Когато подбирате тоалета на бебето за разходка, е добре да се съобразите с необходимостта от носенето на шапка и ръкавички. При всички случаи обаче те ще допринесат за топлината и удобството на детето, докато е навън.

 

Най-общо списъкът на мама включва:

 

 

Да бъдеш родител е отговорност и изисква необходимите приготовления. Но не забравяйте, че каквито и покупки да направите, най-важни за вашето малко човече ще са времето, грижите и обичта, които му подарявате.

 

 

Автор: Яница Боянова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още