Списъкът на Мама в Очакване на Новороденото

4 септември 2018
Списъкът на Мама в Очакване на Новороденото

 

Появата на новия член на семейството несъмнено е най-вълнуващият момент. За щастието и радостта от очакването не можете да се подготвите, но можете да бъдете подготвени с най-необходимите дрешки за мъника непосредствено след раждането му. Независимо, че няма точен списък с покупки, ние ще ви дадем насоки в търсенето на най-подходящото и най-нужното на бебчето.

  • 100% памук
  • Всичко за облеклото
  • За спокоен сън
  • За приключенията в банята
  • За разходка
  • Списъкът на мама


100% памук

Бебешката кожа е изключително нежна и чувствителна. Затова най-важното нещо, с което трябва да се съобразите, е материята, от която са изработени дрешките. Памучните тъкани в този случай винаги са най-добрият избор. Всички други материи биха раздразнили кожата на детето.

 

Всичко за облеклото

Първото нещо от списъка с покупки за бебчо е комплект за изписване. Тук можете да експериментирате с цветове, багри, щампи и всякакви шарки и украси, с които бихте искали малкото ви съкровище да бъде представено пред семейството. Комплектът е добре да включва шапчица и ръкавички, с които максимално ще предпазите и омекотите срещата на бебето със света навън.

Вече сте у дома. От първа необходимост са бодитата. Добре е да имате няколко на брой, за да може при необходимост да ги сменяте. За ваше улеснение и за комфорта на малчугана, изберете бодита с тик-так копчета отпред. Според сезона изберете дали бодито ще бъде с къс или дълъг ръкав. Добра алтернатива на бодитата са камизолките тип „прегърни ме”.

Другата най-необходима част от облеклото на мъника са ританките. За предпочитане е също като бодитата да ви се намират няколко чифта, които да използвате по всяко време без притеснение за удобството на детето.

Гащеризоните и другите връхни дрешки ще намерят приложение в зависимост от сезона, през който вашето бебче се е появило. В случай, че времето навън е студено, най-добре е да разчитате на допълнителната топлина на тези дрешки. Освен това гащеризончето е една универсална дрешка. Може да бъде използвано, както за пижамка, така и за разходка. Тази дрешка има доста предимства пред комплектите от ританка и жилетка/блузка. По този начин бебенцето остава покрито, независимо от това колко се върти, а копчетата между крачетата създават удобство при смяната на памперса.

За да осигурите максимален уют на бебето, то трябва да се чувства затоплено и защитено като в майчиното тяло. Лекарите препоръчват новородените да носят чорапки или буйки, защото по този начин се подобрява кръвоснабдяването на крачетата. Това води до тяхното затопляне, а то до спокойствието и комфорта на вашето бебче.

 

За спокоен сън

Сънят е изключително важен за развитието на бебето. По време на сън то расте и укрепва постепенно нежния си организъм. Затова осигуряването на подходящите пособия за сън е от съществено значение за малкото човече.

На първо място е необходимо да разполагате с чаршафчета, които да постелете върху протектора за матрак. Той ще ви осигури спокойствие и максимална защита на креватчето. Ще са ви нужни долни чаршафчета, както и калъфки за възглавничка и юрганче. Ако първоначално бебето не се чувства добре с ясно определена възглавничка, за такава можете спокойно да използвате добре сгънато чаршафче. Важно е ръбовете на чаршафчето при сгъването да нямат допир с кожата на мъника, като това е изцяло съобразено с комфорта му.

За допълнително удобство на бебето е добре да имате пелени. Тях можете да използвате като тънко одеялце, както и да повиете мъничето, когато го приспивате. За целта е хубаво да разполагате с няколко пелени, които да са 3-4 бархетни и 3-4 тензухени.

По време на сън бебето е добре да бъде облечено с предназначени за това дрешки. Пижамката може да бъде по ваш избор отново в зависимост от сезона. За предпочитане е докато е съвсем малко, да оставяте бебчо да спи в чувалче за сън. Така ще му осигурите необходимата топлина и комфорт, с които то ще се чувства спокойно и уютно и бързо ще се пренесе в света на сънищата. А заедно с него, вие ще можете да се отдадете на заслужена почивка.

 

За приключенията в банята

Къпането на бебето несъмнено е едно от най-забавните занимания. Добре е тоалета да се прави приблизително по едно и също време и да е част от някаква последователност от дейности. По този начин ще създатете рутина, която постепенно ще помогне за изграждането и възпитаването на навици в детето.

По време на баня за ваше и най-важното за удобството на бебчо е хубаво да използвате възглавничка за баня. Поставяйки я в коритото, си гарантирате спокойствието, че малчуганът няма да се изплъзне неволно от ръцете ви и ще е допълнително предпазен.

След банята за подсушаването на детето можете да използвате хавлия или халат за баня. Кое от двете пособия ще изберете, зависи изцяло от вашите препочитания. За по-голямо удобство можете да използвате отделна кърпа, която да влезе в употреба, когато не измивате цялото тяло на бебето.


За разходка

Извеждайки навън малкото човече, трябва да сте максимално подготвени, за да му осигурите същия комфорт, който сте му осигурили вкъщи.

За целта изборът на комплект за количката е важно да бъде направен по възможност предварително.
Непромокаемият протектор ще се превърне във ваш добър приятел. Удобството му ще се отрази както на детето, така и на вас като неуморни родители. Добре е да разполагате с протектор за матрак, който да използвате у дома, както и един преносим, който да ви послужи при дългите разходки с мъника.
Когато подбирате тоалета на бебето за разходка, е добре да се съобразите с необходимостта от носенето на шапка и ръкавички. При всички случаи обаче те ще допринесат за топлината и удобството на детето, докато е навън.

 

Най-общо списъкът на мама включва:

 

 

Да бъдеш родител е отговорност и изисква необходимите приготовления. Но не забравяйте, че каквито и покупки да направите, най-важни за вашето малко човече ще са времето, грижите и обичта, които му подарявате.

 

 

Автор: Яница Боянова


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още