Развитието на Бебето по Време на Бременността

5 ноември 2018
Развитието на Бебето по Време на Бременността

 

В живота на всяка жена несъмнено един от най-специалните моменти, е бременността. Независимо дали ѝ се случва за първи, или за пореден път, мама винаги се вълнува в очакване на новия член на семейството.


Този период е изключително емоционален, но и много отговорен. Това е време, в което жената с действията си се грижи физически едновременно за два организма. Задачата, която има да изпълни бъдещата майка никак не е лека, а именно да опази два живота.


Всички знаем симптомите на бременната жена. Гаденето в първите месеци, както и световъртежите, последвани от лакомо похапване, са известни състояния на бъдещата майка. Интересно е обаче какво става с бебето по това време. В тази статия ще разгледаме какво се случва всеки месец от развитието на бъдещото човече в утробата на майката.


За да се появят на бял свят, бебетата преминават през определени етапи на развитите, които продължават 9 календарни (10 лунарни) месеца или 40 гестационни седмици.


Месец 1


Чудото на живота се случва със сливането на яйцеклетката на майката със сперматозоида на бащата. От този момент нататък започва пътешествието на новото човече.


Оплождането може да се случи за минути, както и в рамките на 2-3 дни след половия контакт. В най-ранния етап оплодената яйцеклетка се нарича зигота. Настъпва бурно делене на клетки, което води до многократно увеличаване на техния брой.

Феноменален факт е, че цялата генетична информация, необходима за създаването на новия организъм е налице още преди самото оплождане. Тя се съхранява в еднакви количества в майчината и бащината клетка. Гените на майката и гените на бащата се комбинират независимо и точно заради това бебето прилича по нещо и на двамата си родители.


В период от 5 до 9 дни се случва така нареченото имплантиране на зиготата в матката. Това е процес, който в някои източници е наричан още загнездване. В този етап зиготата трябва да се сгуши в стената на матката и да започне образуването на плацента, която ще изхранва бебето.

Това е месецът, в който майчиният организъм реагира на заформящия се живот и резултатът е спиране на менструацията, промяна в настроенията, сутрешното гадене и световъртежите.


Освен това през този първи месец от бременността се оформят зачатъците на ръце и крака, както и чертите на лицето.

Месец 2


Малкото създание вече е около 10 000 пъти по-голямо, отколкото в първите дни след зачеването. Мама вече е разбрала, че е бременна и трябва да започнат консултациите със специалисти по акушерство и гинекология.


В този период лигавицата на плацентата набъбва, за да е максимално готова да осигури всички необходими хранителни вещества на мъника в коремчето на майката. От друга страна вече са оформени и готови да функционират всички вътрешни органи на бебето. Обособяват се вкусовите му рецептори и то вече може да хълца. А ако вашият гинеколог използва Доплер, през 12-та седмица можете да чуете малкото биещо сърчице.


Любопитно!
След 2-рия месец значително се забавя развитието на ембриона, защото ако продължи с това темпо, е много вероятно да родите бебе, тежащо около 10 тона.

 

Месец 3


Това е месецът, в който бебето започва да се усмихва. То непрекъснато се движи и променя посоката си, но е твърде рано да го усетите. Панкреасът му вече произвежда инсулин, а то усеща всяко ваше движение. Интересен факт е, че през този месец то започва да „диша” в амниотичната течност, в която „плува”. Точният състав на тази течност не е напълно изяснен, но се знае, че тя се регенерира на всеки 3 часа.

 

Месец 4


Тук вече ясно се диференцира пъпната връв. Тя свързва бебето с плацентата, която вече е напълно развита. Благодарение на тази връзка бебето се изхранва. С напредване на бременността, то става все по-възприемчиво и всеки звук може да го стресне. Това обаче е и причина бъдещите родители да му говорят, пеят, или пък заедно да послушат тиха музика. Бъдете сигурни, че мъничето ще оцени това внимание и вие ще сте положили началото на вашата емоционална връзка с него.

 

Месец 5


Сега започва безсънието на мама! През този месец жизненият цикъл на бебето се формира ясно. Не е задължително да е същия като на майката. Затова будуването на бебчо посред нощ, несъмнено води до будуването и на мама. Освен това малчуганът нараства на тегло и дължина и постепенно се ориентира в позиция с главата надолу, в готовност за предстоящото му раждане след няколко месеца. Формира се мъхест слой върху кожата му, който го предпазва от инфекции и е възможно да остане и след раждането.


Месец 6


Очичките на бебето са отворени и благодарение на структурата на матката, то може да различава светлината от тъмнината. Сега вече мърдането на пръстчетата става по-лесно, а палеца застава с характерната опозиционна позиция и бебенцето вече може да хваща.

 

Месец 7


Бебето започва да поддържа телесната си температура. Миглите вече се показват. Ако имате момченце, тестисите му се спускат там, където трябва да бъдат. Бебетата, родени през 7-мия месец от бременността, имат реални шансове успешно да се справят с подранилата си поява на белия свят. Благодарение на напредъка на медицината, седмачетата могат да бъдат „доотгледани” в най-оптималната за тях среда. При преждевременно раждане е от изключителна важност намесата на специалисти в областта на неонатологията. Те ще се погрижат за вашето мъниче и ще го предадат във вашите ръце, когато няма рискове за неговото здраве.

 

Месец 8


Сънят, будуването, активните движения и плачът стават ясно диференцирани и се запазват като основни характеристики на новороденото. През този месец получаването на контракции тип Бракстън – Хикс е сигурен знак за наближаващото раждане.

 

Месец 9


Всички органи и системи са формирани с изключение на нервната система, която се доразвива до 1 годинка след раждането. От тялото на майката преминават антитела към бебето, за да може то да има необходимата имунна защита за предстоящата му среща с външния свят. Мъхестата му покривка постепенно започва да отпада и мъникът се подготвя за тържествената си поява. Времето постепенно се изнизва и всички членове на семейството трепетно чакат да се запознаят с най-прекрасното човече. Покупките и приготовленията за новороденото зачестяват и неусетно най-вълнуващият и животодаряващ момент настъпва.

Честито! Вече си майка!

 

 

Автор: Яница Боянова


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още