Copyright © 2023. All Rights Reserved

Развитието на Бебето по Време на Бременността

5 ноември 2018
Развитието на Бебето по Време на Бременността

 

В живота на всяка жена несъмнено един от най-специалните моменти, е бременността. Независимо дали ѝ се случва за първи, или за пореден път, мама винаги се вълнува в очакване на новия член на семейството.


Този период е изключително емоционален, но и много отговорен. Това е време, в което жената с действията си се грижи физически едновременно за два организма. Задачата, която има да изпълни бъдещата майка никак не е лека, а именно да опази два живота.


Всички знаем симптомите на бременната жена. Гаденето в първите месеци, както и световъртежите, последвани от лакомо похапване, са известни състояния на бъдещата майка. Интересно е обаче какво става с бебето по това време. В тази статия ще разгледаме какво се случва всеки месец от развитието на бъдещото човече в утробата на майката.


За да се появят на бял свят, бебетата преминават през определени етапи на развитите, които продължават 9 календарни (10 лунарни) месеца или 40 гестационни седмици.


Месец 1


Чудото на живота се случва със сливането на яйцеклетката на майката със сперматозоида на бащата. От този момент нататък започва пътешествието на новото човече.


Оплождането може да се случи за минути, както и в рамките на 2-3 дни след половия контакт. В най-ранния етап оплодената яйцеклетка се нарича зигота. Настъпва бурно делене на клетки, което води до многократно увеличаване на техния брой.

Феноменален факт е, че цялата генетична информация, необходима за създаването на новия организъм е налице още преди самото оплождане. Тя се съхранява в еднакви количества в майчината и бащината клетка. Гените на майката и гените на бащата се комбинират независимо и точно заради това бебето прилича по нещо и на двамата си родители.


В период от 5 до 9 дни се случва така нареченото имплантиране на зиготата в матката. Това е процес, който в някои източници е наричан още загнездване. В този етап зиготата трябва да се сгуши в стената на матката и да започне образуването на плацента, която ще изхранва бебето.

Това е месецът, в който майчиният организъм реагира на заформящия се живот и резултатът е спиране на менструацията, промяна в настроенията, сутрешното гадене и световъртежите.


Освен това през този първи месец от бременността се оформят зачатъците на ръце и крака, както и чертите на лицето.

Месец 2


Малкото създание вече е около 10 000 пъти по-голямо, отколкото в първите дни след зачеването. Мама вече е разбрала, че е бременна и трябва да започнат консултациите със специалисти по акушерство и гинекология.


В този период лигавицата на плацентата набъбва, за да е максимално готова да осигури всички необходими хранителни вещества на мъника в коремчето на майката. От друга страна вече са оформени и готови да функционират всички вътрешни органи на бебето. Обособяват се вкусовите му рецептори и то вече може да хълца. А ако вашият гинеколог използва Доплер, през 12-та седмица можете да чуете малкото биещо сърчице.


Любопитно!
След 2-рия месец значително се забавя развитието на ембриона, защото ако продължи с това темпо, е много вероятно да родите бебе, тежащо около 10 тона.

 

Месец 3


Това е месецът, в който бебето започва да се усмихва. То непрекъснато се движи и променя посоката си, но е твърде рано да го усетите. Панкреасът му вече произвежда инсулин, а то усеща всяко ваше движение. Интересен факт е, че през този месец то започва да „диша” в амниотичната течност, в която „плува”. Точният състав на тази течност не е напълно изяснен, но се знае, че тя се регенерира на всеки 3 часа.

 

Месец 4


Тук вече ясно се диференцира пъпната връв. Тя свързва бебето с плацентата, която вече е напълно развита. Благодарение на тази връзка бебето се изхранва. С напредване на бременността, то става все по-възприемчиво и всеки звук може да го стресне. Това обаче е и причина бъдещите родители да му говорят, пеят, или пък заедно да послушат тиха музика. Бъдете сигурни, че мъничето ще оцени това внимание и вие ще сте положили началото на вашата емоционална връзка с него.

 

Месец 5


Сега започва безсънието на мама! През този месец жизненият цикъл на бебето се формира ясно. Не е задължително да е същия като на майката. Затова будуването на бебчо посред нощ, несъмнено води до будуването и на мама. Освен това малчуганът нараства на тегло и дължина и постепенно се ориентира в позиция с главата надолу, в готовност за предстоящото му раждане след няколко месеца. Формира се мъхест слой върху кожата му, който го предпазва от инфекции и е възможно да остане и след раждането.


Месец 6


Очичките на бебето са отворени и благодарение на структурата на матката, то може да различава светлината от тъмнината. Сега вече мърдането на пръстчетата става по-лесно, а палеца застава с характерната опозиционна позиция и бебенцето вече може да хваща.

 

Месец 7


Бебето започва да поддържа телесната си температура. Миглите вече се показват. Ако имате момченце, тестисите му се спускат там, където трябва да бъдат. Бебетата, родени през 7-мия месец от бременността, имат реални шансове успешно да се справят с подранилата си поява на белия свят. Благодарение на напредъка на медицината, седмачетата могат да бъдат „доотгледани” в най-оптималната за тях среда. При преждевременно раждане е от изключителна важност намесата на специалисти в областта на неонатологията. Те ще се погрижат за вашето мъниче и ще го предадат във вашите ръце, когато няма рискове за неговото здраве.

 

Месец 8


Сънят, будуването, активните движения и плачът стават ясно диференцирани и се запазват като основни характеристики на новороденото. През този месец получаването на контракции тип Бракстън – Хикс е сигурен знак за наближаващото раждане.

 

Месец 9


Всички органи и системи са формирани с изключение на нервната система, която се доразвива до 1 годинка след раждането. От тялото на майката преминават антитела към бебето, за да може то да има необходимата имунна защита за предстоящата му среща с външния свят. Мъхестата му покривка постепенно започва да отпада и мъникът се подготвя за тържествената си поява. Времето постепенно се изнизва и всички членове на семейството трепетно чакат да се запознаят с най-прекрасното човече. Покупките и приготовленията за новороденото зачестяват и неусетно най-вълнуващият и животодаряващ момент настъпва.

Честито! Вече си майка!

 

 

Автор: Яница Боянова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още