Copyright © 2023. All Rights Reserved

Препоръки за екранно време при децата

26 ноември 2019
Препоръки за екранно време при децата

 

Ефекти от времето на екрана

 

Истината е, че не може да се определи с точност. Доказано е, че съвременния технологичен свят оказва влияние върху развитието на мозъка при децата. Отрицателния ефект се проявява точно при някои тестове за способност, концентрация и бързина на мисълта.

 

Препоръки за екранно време при деца

 

Препоръката за екранно време на педиатрите е децата на възраст под 18 месеца да пропускат екранно време и просто да си играят с вас, с техните братя и сестри, домашни любимци, играчки. От особено значение е играта или разходката навън. Деца над 18 месеца могат да имат малко време пред екрана (около 15 минути). От 2 до 5 години се препоръчва не повече от 1 час на ден.

 

Препоръките са насочени към телевизионния екран, а не към таблетите и смартфоните, които могат да повредят зрението на детето. Що се отнася до телевизията, съветът на педиатрите е екрана да се наблюдава от голямо разстояние, до колкото позволява помещението. Гледането отблизо се забранява, а екрана да бъда на нивото на очите. Допълнителна препоръка е гледането на телевизия от легнало положение да се избягва, поради същия отрицателен ефект върху зрението.

 

Това, което учените категорично са доказали е, че говоренето с деца е много по-благоприятно за развитието на мозъка. Затова винаги, когато можете, гледайте програмата с детето си и я използвайте като възможност да обогатите опита му с няколко въпроса и малко дискусия.

 

А много по-приятно за вас и детето ви, ще бъде четенето или разказването на една хубава приказка. Детето ще прояви интерес, а същевременно ще допринесете за развитието на говорните му умения, както и концентрацията му за слушане.

 

 

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Как да предпазите вашето бебе през сезона на настинка и грип

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още