Copyright © 2023. All Rights Reserved

Правилната походка на детето зависи още от първата година

9 февруари 2019
Правилната походка на детето зависи още от първата година

 

Прохождането на едно бебе е един от най-специалните моменти за всички родители! Също така е един важен етап от развитието на всяко дете.
Съществуват различни версии за оптималния период за прохождането при децата. Приема се, че е редно да настъпи от деветия месец до година и половина от възрастта на детето.

Важно е да се отбележи, мили родители, че детето прохожда, когато се чувства наистина готово за това!

Много от децата прохождат малко преди да настъпи втората годинка, при други, моментът настъпва още преди първата годинка.

Тези факти, се отчитат от няколко фактора, свързани с физиологията на детето.


   - Има значение, дали детето е по-енергично, по-игриво или е по-спокойно.


   - Главна роля изиграва и теглото на бебето - в много случаи то влияе върху бързината на движенията и способността на детето да съумее извършването на правилни движения при изправено положение. Причината за по-трудно прохождане, е че наднормено тегло уврежда деликатни, конкретни зони на стъпалото и те често се деформират или се развиват с по-бавно темпо. В никакъв случай не насилвайте децата си да прохождат. Подходете търпеливо, по етапи и помагайте на детето постепенно да свикне към новото начинание.


   - В практиката, е установено, че прохождането зависи и от от генетиката на детето. Приема се, че децата прохождат в еднакъв етап, в сравнение с прохождането на родителите, когато са били бебета. Този факт е относителен и в никакъв случай не е на всяка цена достоверен.


   - Недостатъчната подвижност на детето категорично можем да отбележим, че е много голям фактор за трудното прохождане. Ако вие възпирате активността на бебето и го оставяте да лежи продължително време в леглото си, това се оказва сериозна пречка за развитието му. Препоръчително е провеждането на леки, гимнастически упражнения на детето, разбира се – с ваша помощ. Те подпомагат развитието на мускулатурата на бебчето, укрепва се цялостната опорно-двигателна система. Нужно е да отделяте поне 20 минути на ден за упражненията на вашето дете. Наблягайте на тези, които раздвижват най-вече крайниците на детето – ръцете и краката. Когато бебето навлезе в периода си на 8-ми месец, увеличете времето за упражнения, като ги повтаряте два пъти на ден.

Съществуват и различни спомагателни средства, с които да започнете да запознавате детето с начина на ходене. Това са всички онези проходилки, колани, паяци, които са ни познати и се продават в търговската мрежа.

Повечето от тях са ефикасен метод, но напомняме да не принуждавате детето, за да не предизвикате дискомфорт в него. Ако това се случи, детето обикновено запомня неприятните усещания и случки, и ще бъде трудно да прояви желание за това, което го карате да прави отново.


Ще откриете много съвети как да допринесете за положителен резултат при прохождането на вашето бебе, но ето едни от най-лесните начини, които няма да ви затруднят по никакъв начин.


 1. Подбирайте удобни, меки обувчици и чорапки за бебето. Следете кога ще му умалеят и веднага ги сменете с по-големи, за да е свободно крачето в обувката.


 2. Когато поставите детето в т. нар. “паяк“, в повечето случаи го оставете босичко или с меки чорапки с гумени елементи на ходилото, за да упражнява своите движение директно върху стъпалата си, без това да се влияе от обувките. Избягвайте ги поне когато сте у дома.


 3. Създадете режим на детето с правилни, леки упражнения, за които ви споменахме. Не прекалявайте с тях, за да не се умори твърде много.


 4. Когато детето проходи, избягвайте хлъзгавите повърхности. В много случаи, чорапите създават хлъзгава основа с пода. Можете в периода на прохождане да използвате чорапки с гумички на стъпалцето, така ще избегнете хлъзгането.


 5. Не прекалявайте с прекомерното хранене. Ако детенцето ви е твърде лакомичко, не задоволявайте прекомерно неговия апетит. Често се консултирайте с педиатъра на вашето дете за оптималните килограми на детето. Той ще ви посъветва как да поддържате подходящото тегло на детето.


 6. Следете внимателно здравето на детето.Често различни настинки, колики или други заболявания възпрепятстват неговата енергия и съответно забавят процеса на прохождане, и като цяло – активното движение при детето. Ако то е унило няма как да предизвикате желание в детето да се движи с проходилките и т.н.


 7. Не прекалявайте с количката за бебето, кошарата и всички места, на които поставяте детето да лежи. Прекомерното обездвижване пречи на благоприятното развитие на мускулите му.


 8. Доверявайте се на вашето дете, придържайки се към мебелите ви, да прави опити за прохождане. Това ще помогне и за дневната му активност и ще знаете, че е извършило необходимите си движения за денят. Освен това, по този начин детето се запознава с начини за движение и равновесие в изправено положение.


 9. Задължително всеки месец споделяйте с педиатъра на детето какви впечатления имате за здравословното му състояние и за двигателната му активност. Той ще ви посъветва най-правилно какви мерки да предприемете, ако детето още не е проходило, ако е настъпил период след година и половина от раждането му и прохождането не е настъпило все още.


 10. Не на последно място – БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ. Като присъщо качество на всеки родител е да се притеснява и да иска най-доброто за своето дете. Но тези мисли не бива да превишават границата и вманиачено да се стремите детето ви да прави неща по-рано от предвидения за физиологията му, период. Ако редовно следите състоянието на детето, при извършване на определни действия и взимане на нужните мерки, правилното прохождане на детето ще бъде гаранция и ще се случи в подходящия за него период.


Прочетете и други наши статии в блога ни! Ценни съвети за вашите деца – https://www.za-bebetoideteto.com/news.html

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още