Правилната походка на детето зависи още от първата година

9 февруари 2019
Правилната походка на детето зависи още от първата година

 

Прохождането на едно бебе е един от най-специалните моменти за всички родители! Също така е един важен етап от развитието на всяко дете.
Съществуват различни версии за оптималния период за прохождането при децата. Приема се, че е редно да настъпи от деветия месец до година и половина от възрастта на детето.

Важно е да се отбележи, мили родители, че детето прохожда, когато се чувства наистина готово за това!

Много от децата прохождат малко преди да настъпи втората годинка, при други, моментът настъпва още преди първата годинка.

Тези факти, се отчитат от няколко фактора, свързани с физиологията на детето.


   - Има значение, дали детето е по-енергично, по-игриво или е по-спокойно.


   - Главна роля изиграва и теглото на бебето - в много случаи то влияе върху бързината на движенията и способността на детето да съумее извършването на правилни движения при изправено положение. Причината за по-трудно прохождане, е че наднормено тегло уврежда деликатни, конкретни зони на стъпалото и те често се деформират или се развиват с по-бавно темпо. В никакъв случай не насилвайте децата си да прохождат. Подходете търпеливо, по етапи и помагайте на детето постепенно да свикне към новото начинание.


   - В практиката, е установено, че прохождането зависи и от от генетиката на детето. Приема се, че децата прохождат в еднакъв етап, в сравнение с прохождането на родителите, когато са били бебета. Този факт е относителен и в никакъв случай не е на всяка цена достоверен.


   - Недостатъчната подвижност на детето категорично можем да отбележим, че е много голям фактор за трудното прохождане. Ако вие възпирате активността на бебето и го оставяте да лежи продължително време в леглото си, това се оказва сериозна пречка за развитието му. Препоръчително е провеждането на леки, гимнастически упражнения на детето, разбира се – с ваша помощ. Те подпомагат развитието на мускулатурата на бебчето, укрепва се цялостната опорно-двигателна система. Нужно е да отделяте поне 20 минути на ден за упражненията на вашето дете. Наблягайте на тези, които раздвижват най-вече крайниците на детето – ръцете и краката. Когато бебето навлезе в периода си на 8-ми месец, увеличете времето за упражнения, като ги повтаряте два пъти на ден.

Съществуват и различни спомагателни средства, с които да започнете да запознавате детето с начина на ходене. Това са всички онези проходилки, колани, паяци, които са ни познати и се продават в търговската мрежа.

Повечето от тях са ефикасен метод, но напомняме да не принуждавате детето, за да не предизвикате дискомфорт в него. Ако това се случи, детето обикновено запомня неприятните усещания и случки, и ще бъде трудно да прояви желание за това, което го карате да прави отново.


Ще откриете много съвети как да допринесете за положителен резултат при прохождането на вашето бебе, но ето едни от най-лесните начини, които няма да ви затруднят по никакъв начин.


 1. Подбирайте удобни, меки обувчици и чорапки за бебето. Следете кога ще му умалеят и веднага ги сменете с по-големи, за да е свободно крачето в обувката.


 2. Когато поставите детето в т. нар. “паяк“, в повечето случаи го оставете босичко или с меки чорапки с гумени елементи на ходилото, за да упражнява своите движение директно върху стъпалата си, без това да се влияе от обувките. Избягвайте ги поне когато сте у дома.


 3. Създадете режим на детето с правилни, леки упражнения, за които ви споменахме. Не прекалявайте с тях, за да не се умори твърде много.


 4. Когато детето проходи, избягвайте хлъзгавите повърхности. В много случаи, чорапите създават хлъзгава основа с пода. Можете в периода на прохождане да използвате чорапки с гумички на стъпалцето, така ще избегнете хлъзгането.


 5. Не прекалявайте с прекомерното хранене. Ако детенцето ви е твърде лакомичко, не задоволявайте прекомерно неговия апетит. Често се консултирайте с педиатъра на вашето дете за оптималните килограми на детето. Той ще ви посъветва как да поддържате подходящото тегло на детето.


 6. Следете внимателно здравето на детето.Често различни настинки, колики или други заболявания възпрепятстват неговата енергия и съответно забавят процеса на прохождане, и като цяло – активното движение при детето. Ако то е унило няма как да предизвикате желание в детето да се движи с проходилките и т.н.


 7. Не прекалявайте с количката за бебето, кошарата и всички места, на които поставяте детето да лежи. Прекомерното обездвижване пречи на благоприятното развитие на мускулите му.


 8. Доверявайте се на вашето дете, придържайки се към мебелите ви, да прави опити за прохождане. Това ще помогне и за дневната му активност и ще знаете, че е извършило необходимите си движения за денят. Освен това, по този начин детето се запознава с начини за движение и равновесие в изправено положение.


 9. Задължително всеки месец споделяйте с педиатъра на детето какви впечатления имате за здравословното му състояние и за двигателната му активност. Той ще ви посъветва най-правилно какви мерки да предприемете, ако детето още не е проходило, ако е настъпил период след година и половина от раждането му и прохождането не е настъпило все още.


 10. Не на последно място – БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ. Като присъщо качество на всеки родител е да се притеснява и да иска най-доброто за своето дете. Но тези мисли не бива да превишават границата и вманиачено да се стремите детето ви да прави неща по-рано от предвидения за физиологията му, период. Ако редовно следите състоянието на детето, при извършване на определни действия и взимане на нужните мерки, правилното прохождане на детето ще бъде гаранция и ще се случи в подходящия за него период.


Прочетете и други наши статии в блога ни! Ценни съвети за вашите деца – https://www.za-bebetoideteto.com/news.html

 

 

Автор: Малвина Иванова

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още