Copyright © 2023. All Rights Reserved

Пазаруване ОНЛАЙН – начини и възможности за покупка от вкъщи

18 февруари 2019
Пазаруване ОНЛАЙН  –  начини и възможности за покупка от вкъщи

 

В днешно време, развитието на технологиите доведе обществото до възможностите, чрез които то да управлява и да регулира много аспекти от ежедневието си. Информационните технологии промениха облика на съвремения свят не само в науката, те станаха част от живота на всеки един потребител, желаещ да се възползва от услуга или продукт. Към днешната дата тези удобства се усъвършенстват не само в своята разновидност, но и в комфорта потребителя сам да избира начините, чрез които да управлява, регулира и избира как да се сдобие с информация, услуга или продукт.


Чрез Интернет, можем да достигнем големи хоризонти – това са пространства, пълни с информация, будеща интерес в днешното човечество. Както споменахме, информационните технологии и развитието на Интернет мрежата, създадоха нова визия на днешните дейности, бизнес и отношения. Това обхваща аспекти от науката, търговията, банкирането, пътуванията и още много други. Съвременният онлайн потребител има избора от вкъщи да ръководи своите финанси, да купува и продава продукти или услуги, да опознава Света такъв какъвто е – пълен с информация, до която може да се достигне.


Неизбежно е това развитие в информационните технологии и комуникацията между хората, да не засегнат почти всеки един човек. На обществото в днешния реален свят е предоставено ползването на устройства, които с бърза скорост се създават, развиват и разпространяват от водещи, световни компании. Думата „лаптоп“ или „ смарт телефон“ вече не са нови думи за нас, те са неизменна част от нашия живот. Поради тази причина, концентрацията на поток от хора във виртуалното пространство, става също толкова голяма, колкото е и в реалния ни свят. Засилва се желанието и стремежа у човека динамично и бързо да организирва ежедневието си, да контактува, да разбира информация, и да задоволява своите потребности. Поради това, развитието на информационните технологии доведе и до развитие в икономиката на всяка една държава. Всички търговци, производители и всякакъв тип предприемачи, с различни професии, съсредоточиха своите усилия и труд в Интернет пространството. Това доведе до високи ръстове в търговията – една от основните ТОП три дейности в ОНЛАЙН бизнеса, която увеличи своите хоризонти, предизвика голяма конкуренция и достигна високи нива на печалба в глобален мащаб.


През 2019г. са налице няколко ОСНОВНИ начини за пазаруване онлайн, независимо от вида стока, от количество – на дребно или едро, независимо от цената.


  1. Пазаруване от Онлайн магазин - Онлайн магазините са с най-широко приложение сред потребителите и най-предпочитаното виртуално място за покупка на необходими вещи или услуги. Развитието им доведе до там, че вече има безкрайно различни начини за създаване и поддържане на такъв тип магазини (сайтове) от страна на търговците. Що се касае до клиентите (потребители) – техния избор също е обогатен. Покупка може да извършите, чрез:


- номер на банкова карта


- номер на банкова сметка,


- pay pal – световна платежна система за превод на пари и конвертиране на валута, подходяща за използване не само в български сайтове, а и в чуждестранни онлайн магазини и платформи.


- ваучери – много търговци ще ви предоставят удобството, чрез наличен хартиент ваучер с номер, след вписването му в онлайн магазина, виртуално да осъществите действителната покупка.


- съществуват още много онлайн платформи, чрез които да управлявате Вашите лични финанси. Бъдете внимателни за всички транзакции, които извършвате и бъдете информирани за сигурността на Вашите данни. Също така винаги проучвайте онлайн магазина, от който желаете да купувате, съществуват много измамни сайтове, от които ще бъдете разочаровани и няма да получите нито покупка, нито обратно връщане на сумата.


 2. Пазаруване от Facebook – Тази социална мрежа е една от най-големите, развита досега, с най – успешна стратегия, както за продажба, така и за покупка на продукти или услуги. Най-общо, Facebook е благоприятна среда както за търговци, така и за потребители. Facebook предоставя различни възможности за управление на бизнес и популяризиране, както на продукти, така и на самото име на фирмата, логото, официалния сайт. Като цяло, може да се прави пълна реклама на всичко, което засяга фирмата. Що се отнася до потребителите, Вие, като клиенти сте поствени пред:


- ПРЕДИМСТВА: разнообразие от стоки; лесно сравнение на цени; достъпна и бърза поръчка; информирация относно магазин; лесен преглед на артикули; бърз контакт с компанията; плащане електронно за покупка на вещ или услуга не се изисква предварително;


- НЕДОСТАТЪЦИ: Голямата конкуренция сред търговците, довежда до пренасищане на конкретни пазарни ниши.Това предизвиква дезинтереса на потребителите и води до тяхното объркване. Основен недостатък от покупки през Фейсбук страници на бизнеси е, че не винаги сте наясно, дали фирмата или собственика са реални. Опасността от измами е голяма, затова най-добре попитайте търговеца за официалния сайт, за да сте убедени, че не си губите времето. Разбира се, съществуват и такива, които поддържат бизнеса си основно във Фейсбук, предприемачи, които страртират своята дейност и не ги прави измамници, тяхната бизнес страница или профил във Фейсбук. Четете винаги отзивите във всяка страница.Те ще Ви насочат какво е общото мнение на клиентите.


Във Фейсбук може да пазарувате, не само в официални страници на конкретни търговци. Ако Ви е нужна конкретна вещ, напишете думата в Marketplace и там ще откриете различни артикули и ще достигнете до много търговци директно. Също така съществуват различни групи за продажби, в които може да намерите артикули, публикувани от различни търговци.


  3. Пазаруване в Instagram - Виртуалния свят на снимките и медийните файлове. Социалната мрежа, в която много компании развиха своя бизнес, благодарение на доброто презентиране на стоките и услугите, които предлагат. Ако желаете да купите артикул в Инстаграм напишете модерния и познат на всички ни „хаш таг“ -> # последван с думата, описваща артикула (Например: #дрехи). Ще се убедите колко е голямо разнообразието от търговци в мрежата и ще можете да обърнете внимание директно на артикулите, които предлагат, показани на снимките, които са публикували в профилите си.


  4. Пазаруване чрез обаждане по телефона – Независимо кое място сте избрали за да извършите покупка онлайн, винаги ще намерите телефонен номер, на който може да поръчате веднага или директно, да задавате въпроси, които ви интересуват, относно артикула. Ако номер не е посочен, попитайте за такъв – всеки търговец ще се радва да се отзове, когато узнае, че проявявате интерес към стоките му. Това ще ви спести време и ще можете още по-бързо да достигнете до желаната покупка.


  5. Пазаруване онлайн в платформи за продажби – Всички сайтове за покупка и продажба на вещи са всеизвестни и достъпни. Поръчките стават относително бързо, разнообразието от стоки е богато, но винаги бъдете внимателни, за да не останете разочаровани. Проучвайте добре какво закупувате и изисквайте предварителен преглед на артикула, преди да заплатите в куриерските фирми.


Всяко едно виртуално място наречено „магазин“ крие своя риск, но нека отбележим, че удобството да пазаруваме онлайн е наистина голямо. Покупката се извършва по-бързо, не се изискват големи усилия, избора е голям, можем да сравняваме цени и да избираме най-различни продукти или услуги за нас!

Присъщо е на всеки съвременен човек да се запознава с начините за пазаруване и да улеснява своето ежедневие. Динамичния живот ни предизвиква да не губим време, а развитието на технологиите трябва да ни стимулира да бъдем в крак с днешната тенденция към ползването на онлайн услугите.


Всички обичаме да пазаруваме! Това носи, както радост, така и удобство, възможност да се сдобием с неща, които харесваме и такива от които имаме нужда. Пазарувайте онлайн и бъдете любознателни към тенденциите и възможностите, които днешния Свят ни предлага и знайте: „Не е важно да знаете информацията, важно е да знаете къде да я намерите!“

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още