Методът Монтесори - най-новия модел за обучение при децата

17 февруари 2019
Методът Монтесори - най-новия модел за обучение при децата

 

Главната цел на метода е насочен върху това децата да общуват както с родители, така и с деца, като обучението им да се провежда спонтанно. В него е заложена основната идея, те да не бъдат манипулирани и наказвани. Основен принцип в метода е всяко дете да използва собствените си възможности и знания, като се зачете реалното му мнение и възприятие към Света.


Името му идва от неговия създател – Мария Монтесори – доктор и педагог. Създава своята идея, чрез изработване на последователен план за обучение на деца, в края на 20-ти век.


Основните етапи на развитие при децата до 18 години са :


    от 0 до 3 години – време, в което се развива детската душевност, която се влияе от тази на възрастните;


    от 3 до 6 години – детето се влияе най-често от онези възрастни, които са най-близо до него чисто душевно;


    от 6 до 12 години –  детето расте без промени;


    от 12 до 18 години – в този етап се случват промени, свързани с растежа и те доста наподобяват онези промени от етап 1 (0-3г.); Този етап го делим условно на два подетапа:


    от 12 до 15 години;


    от 15 до 18 години;


Въз основа на тези етапи, методът на Монтесори може да бъде приложен по различен начин, въз основа на възрастовата група и психологическия профил на детето, според годините му. Приема се, че методът работи най-ефективно, когато е приложен още от ранните години при детето.


Как се прилага методът на Монтесори?


Методът Монтесори е уникален начин за обучаване. Вместо да се учат децата на конкретна „суха“, „лекционна“ материя, чрез понятия, средата им е пригодена, така че да стимулира интереса на детето и спонтанното му желание да учи. Обкръжаващата среда позволява то да действа независимо и да участва в собственото си образование. Когато  му се даде възможност да избира и да вижда резултата от избора си, неговото самочувствие и увереност се повишават и помагат да се превърне в по-уверено, щастливо и независимо дете. Чрез обучението още в ранна възраст, децата се окуражават да бъдат активната страна, да взимат решения и да учат за околния свят посредством игра.


Методът определя детето като заинтересовано и любознателно, способно само да трупа знания и опит по начин, който е най-добър за него. Насърчава се, както интереса им към науките, така и стимула да достигнат високо ниво на знания и интелигентност, без дори децата да подозират.


Методът Монтесори е подход на обучение и следователно може да се прилага без значение от социално положение или интелигентност.

Използван е по целия свят и е успешно прилаган при деца с увреждания, надарени, изоставащи, а също и нормално развиващи се. Учебната стая трябва да е светла и приятна. Няма ограничения за децата – могат да се движат свободно из стаята. Често, акцентът в обучението е насочен върху самообучението. Тоест, децата се учат как да ползват материали. Учителите им показват и оттам нататък децата сами работят по тях, изследвайки основно с допир, тъй като е доказано, че развитието на мозъка е свързано с двигателните умения при децата.

Разбира се, лесно е да се наложи като начин на обучение и възпитание, защото дава резултати и помага на децата да стават по-добри ученици и личности.


Мария Монтесори извежда 19 принципа, които са водещи за успеха на метода Монтесори. Те са следните:


1. Децата се обучават с помощта на предмети от заобикалящия ги свят.


2. Дете, което е критикувано често, като порасне се превръща в съдник и критик на всички останали.


3. Детето се учи да цени себе си и другите, ако често е хвалено.


4. Агресивните деца често са расли в агресивна среда.


5. Бъдете честни с детето си – то ще се превърне в добър и честен човек.


6. Срамежливо и плахо е дете, което често е било осмивано.


7. Ако осигурите чувство за сигурност на вашето дете, то то със сигурност ще вярва в другите.


8. Ако често порицавате вашето дете, то ще изпитва чувство за вина.


9.  За да разбере какво е самоуважение, детето трябва да среща одобрение.


10. За да се научи на търпение, трябва да сте снизходителни.


11. Детето ви ще изгради доверие към вас, ако често прекарвате приятно време заедно.


12. За да открива любовта, нужно е детето да е заобиколено от приятелство и добронамереност.


13. Без значение дали присъства, или отсъства, не говорете лошо за детето. 


14. Ако се концентрирате върху развиването на положителни качества у детето, то няма да остане място за негативни.


15. Винаги изслушвайте децата и им отговаряйте.


16. Уважавайте своето дете, дори когато греши. Всичко е поправимо, а и носи ценни уроци.


17. Помагайте на деца, които са в търсене, но бъдете незабележими за онези, които всичко са намерили.


18. От съвсем малко помагайте на детето да открие своите способности, проявявайки търпение, разбирателство и обич.


19. Показвайте се винаги в най-добра светлина, когато възпитавате детето. Защото то винаги ще ви има за пример.

 

 

Автори: Христо Щерев и Малвина Иванова

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още