Лято е – как да се справим с топлинните обриви при бебетата?

10 юни 2019
Лято е – как да се справим с топлинните обриви при бебетата?

 

Топлинните обриви се появяват, когато потта попадне под кожата. Тъй като бебетата имат по-малки потни жлези и са по-малко способни да регулират телесната си температура, те са по-уязвими към топлинен обрив, спрямо възрастните. Стегнатите дрехи, пелените и одеялата също могат да предизвикат топлинни обриви. В повечето
случаи обривът изчезва самостоятелно без лечение.


 Бебетата имат малък контрол върху околната среда и не могат да свалят допълнително облекло или да се отдалечават от източниците на топлина.


 Телата на бебетата са по-малко ефективни при регулиране на температурата.


 Бебетата са склонни да имат повече кожни гънки, които могат да задържат топлина и пот.


Съществува и т.нар. топлинен обрив.


- Видове топлинен обрив
Miliaria се появява, когато в кожата попадне пот. Потта дразни външния слой на кожата и причинява обрив.


Лекарите разделят топлинния обрив на три вида въз основа на неговата тежест:


 Miliaria ruba е най-често срещаният вид топлинен обрив. Този вид обрив се случва, когато има запушване на потните жлези, в близост до повърхността на кожата, или епидермиса, и втория слой на кожата, или на дермата. Той причинява обезцветяване и предизвиква зачервяване и сърбеж.


 Miliaria crystallina е най-малко тежката форма на топлинен обрив. Това се случва, когато има запушване на потните жлези в епидермиса (най-външния слой на кожата). Този вид топлинен обрив може да предизвика малки, бели мехури и усещане за пареща, гореща кожа.


 Miliaria profunda е най-тежкият тип топлинен обрив, но това е рядкост. Когато потта попадне в кожата, тя може да предизвика интензивно зачервяване и парене. Бебетата с miliaria profunda могат също да развият признаци на топлинно изтощение. Обривът обикновено обхваща цялото тяло, като много бързо се разпростира.


ПРЕПОРЪКИ – Какво да правим, при появата на обриви?


Родителите могат да облекчат дискомфорта на бебето и да ускорят лечението със
следните методи:


 Преместете детето на хладно място при първите признаци на топлинен обрив.


 Дръжте кожата хладна и суха.


 Нанесете хладен компрес върху засегнатата област.


 Изкъпете детето и след това внимателно попийте тялото, така, че да се уверите, че е подсушена кожа добре.


 Редовно почиствайте гънките на кожата, за да сте сигурни, че повторната поява на пот, няма да влоши обрива.


 Оставете бебето без дрехи за около час, за да запази кожата си хладна.


 Дръжте бебето добре хидратирано. Това може да включва кърмене при малките бебета, а при по-големите – да се осигури постоянен достъп до вода.


 Не използвайте кремове за обриви по кожата, освен ако лекарят не препоръча специфичен крем. Топлинен обрив не е алергична реакция и не е суха кожа. Използването на кремове, които лекуват тези състояния, може да не помогне.


За да избегнете появата на всякакъв тип обриви, предизвикани от Слънцето или високите температури:


 Обличайте бебетата в подходящите за сезона дрехи. Не е необходимо те винаги да са в пелена или да са покрити с одеяло, особено при топло време. Подбирайте памучни материи и летни облекла като: къси панталони, рокли, бодита с къс ръкав или летни гащеризони.


 Изберете свободно, дишащо бельо.


 Не излагайте бебетата на слънце и директна слънчева светлина. Слънцезащитните кремове не са превантивна мярка срещу обриви.


 В горещо време бебетата трябва да са в хладни стаи. Така ще се гарантира тяхната оптимална температура и комфорт за тялото.


 Избягвайте да поставяте бебето директно пред отоплителни тела или други източници на топлина.


 Наблюдавайте бебетата за признаци на прекомерно изпотяване. Ако бебето изглежда зачервено или се изпотява, преместете го в по-хладна зона. През летния сезон се препоръчва по-често да къпете бебетата (2-3 пъти дневно).

 


Автор: Д-р П. Боранов


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още