Кои естествени материи са най-подходящи за дрехите на нашите деца?

4 февруари 2019
Кои естествени материи са най-подходящи за дрехите на нашите деца?

 

В днешно време изборът за дрехи на нашите деца се влияе от моделите, цветовете, актуалните модни тендеции, но от изключителна важност е изборът на материя на дрехата. В много от случаите, дрехите са в пряк допир с кожата на детето. Някои изкуствени материи и груби платове могат да повлияят на кожата отрицателно и да предизвикат дразнене или алергични реакции. Когато става на въпрос за избор на дрехи за вашите деца, трябва да бъдете внимателни и да избирате не само красиви, но и удобни дрехи.

Поради тази причина, ще ви дадем няколко съвета кои материи са най-подходящи за децата, особено за бебетата, които са с най-нежна кожа.

Насоката, в която се развива текстилната индустрия по производство на детски дрехи, се стреми да подбира естествените тъкани. В много случаи изкуствените материи се преработват, чрез високотехнологична обработка и крайния резултат, също е подходящ за масово шиене и създаване на дрехи за децата.

Памук – това е най-чистата и най-качествената тъкан, която се препоръчва за дрехите на малките малчугани. Бархетните и памучните материи са с най-малко синтетични добавки (около 15%).Особено при дрешките за новородени, естествените материи са най-препоръчителни, поради естеството и структурата си. Те предпазват детската кожа, регулират рационално телесната температура, децата по-трудно се изпотяват с тях и в резултат на това не предизвикват обриви и дразнения по кожата.

Производен на памучните материи е Ранфорс. Ранфорсът през последните години се разпространи като 100% памучен плат, в който структурата на нишките е по-усукана, което прави платовете много по-меки и с по-малка свиваемост. От тази материя най-често, може да закупите спално бельо, пелени и други.

 
Коприната е естествено влакно, което е изработено от нишките на бубените пашкули. Но поради високата си цена, тя почти не се използва за шиенето на дрехи за деца. Въпреки това, може да закупите различни детски тоалети или чаршафи. Коприната е подходяща за летния сезон, поради хараткерното за нея свойство – да държи хладно на тялото.


Плюш – той бива копринен, вълнен или памучен плат с меко (понякога леко лъскаво) мъхесто покритие от лицевата страна, по-дълго от това на кадифето. Много разпространен при производството на детски дрехи. Обикновено от тази материя се произвеждат различни модели екипи, блузки, жилетки.Материята държи топло, за това се препоръчва носенето на дрехи от плюш през зимния период. Внимавайте - плюшът не винаги е 100% памук!


Интерлог – той се използва предимно за изработката на детски дрехи, пижамки, тениски и т.н. и е изработен от най-дългите и качествени влакна на памука. Най-предпочитания материал за производство на бебешки и детски дрехи. Характеризира се със своята мекота и състав от 100% памук.


Вълна – тя е естествена тъкан и дрехите са изключително топли, здрави и не се мачкат. Крие своите недостатъци, поради факта, че е твърде груба за нежната кожа при децата, но не изключвайте и вариантите за топлите шапки, шалове и ръкавици, които ще предпазят от измръзване вашите деца.


Лен – той заедно с памукът са на първо място по отнемане на влагата и въздухопропускливостта и това са най-големите им предимства. Тялото диша през лена и поради това е подходящ и за лятото и за зимата.

 

Предимствата на естествените материи:

- По-добри като комфорт.

- Не се наелектризират.

- Абсорбиращи.

- Издръжливи и здрави.

- Не предизвикват алергични реакции.

- Регулират телесната температура.

- Меки и удобни.

 

 

 

Автор: Малвина Иванова

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още