Copyright © 2023. All Rights Reserved

Кои естествени материи са най-подходящи за дрехите на нашите деца?

4 февруари 2019
Кои естествени материи са най-подходящи за дрехите на нашите деца?

 

В днешно време изборът за дрехи на нашите деца се влияе от моделите, цветовете, актуалните модни тендеции, но от изключителна важност е изборът на материя на дрехата. В много от случаите, дрехите са в пряк допир с кожата на детето. Някои изкуствени материи и груби платове могат да повлияят на кожата отрицателно и да предизвикат дразнене или алергични реакции. Когато става на въпрос за избор на дрехи за вашите деца, трябва да бъдете внимателни и да избирате не само красиви, но и удобни дрехи.

Поради тази причина, ще ви дадем няколко съвета кои материи са най-подходящи за децата, особено за бебетата, които са с най-нежна кожа.

Насоката, в която се развива текстилната индустрия по производство на детски дрехи, се стреми да подбира естествените тъкани. В много случаи изкуствените материи се преработват, чрез високотехнологична обработка и крайния резултат, също е подходящ за масово шиене и създаване на дрехи за децата.

Памук – това е най-чистата и най-качествената тъкан, която се препоръчва за дрехите на малките малчугани. Бархетните и памучните материи са с най-малко синтетични добавки (около 15%).Особено при дрешките за новородени, естествените материи са най-препоръчителни, поради естеството и структурата си. Те предпазват детската кожа, регулират рационално телесната температура, децата по-трудно се изпотяват с тях и в резултат на това не предизвикват обриви и дразнения по кожата.

Производен на памучните материи е Ранфорс. Ранфорсът през последните години се разпространи като 100% памучен плат, в който структурата на нишките е по-усукана, което прави платовете много по-меки и с по-малка свиваемост. От тази материя най-често, може да закупите спално бельо, пелени и други.

 
Коприната е естествено влакно, което е изработено от нишките на бубените пашкули. Но поради високата си цена, тя почти не се използва за шиенето на дрехи за деца. Въпреки това, може да закупите различни детски тоалети или чаршафи. Коприната е подходяща за летния сезон, поради хараткерното за нея свойство – да държи хладно на тялото.


Плюш – той бива копринен, вълнен или памучен плат с меко (понякога леко лъскаво) мъхесто покритие от лицевата страна, по-дълго от това на кадифето. Много разпространен при производството на детски дрехи. Обикновено от тази материя се произвеждат различни модели екипи, блузки, жилетки.Материята държи топло, за това се препоръчва носенето на дрехи от плюш през зимния период. Внимавайте - плюшът не винаги е 100% памук!


Интерлог – той се използва предимно за изработката на детски дрехи, пижамки, тениски и т.н. и е изработен от най-дългите и качествени влакна на памука. Най-предпочитания материал за производство на бебешки и детски дрехи. Характеризира се със своята мекота и състав от 100% памук.


Вълна – тя е естествена тъкан и дрехите са изключително топли, здрави и не се мачкат. Крие своите недостатъци, поради факта, че е твърде груба за нежната кожа при децата, но не изключвайте и вариантите за топлите шапки, шалове и ръкавици, които ще предпазят от измръзване вашите деца.


Лен – той заедно с памукът са на първо място по отнемане на влагата и въздухопропускливостта и това са най-големите им предимства. Тялото диша през лена и поради това е подходящ и за лятото и за зимата.

 

Предимствата на естествените материи:

- По-добри като комфорт.

- Не се наелектризират.

- Абсорбиращи.

- Издръжливи и здрави.

- Не предизвикват алергични реакции.

- Регулират телесната температура.

- Меки и удобни.

 

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още