Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

5 ноември 2020
Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

 

    * Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и развитие. Тя е лесно смилаема, променя своя състав и количество съобразно с променящите се нужди на бебето и винаги съдържа нужното количество протеини, въглехидрати и мазнини. За недоносените деца има различен състав от тази при доносените.

 

Променя своя вкус ( в зависимост от храната на майката) и подготвя детето за разнообразието от вкусове, с които ще се запознае след захранването.

 

Подпомага съзряването на храносмилателната система на бебето. Сукането подпомага правилното развитие на
съзъбиети и челюстта. Децата, кърмени повече от една година, по-рядко се нуждаят от зъболекарско лечение.

 

Кърменето задоволява емоционалните нужди на бебето.

 

Кърменето и майчиното мляко влияят благоприятно върху развитието на мозъка и нервно-психическото развитие на детето.

 

 

    * Кърмата предпазва от различни заболявания. Винаги кърмените бебета са по-здрави. Заболяванията при тях протичат по-леко и по-рядко се налага да постъпват в болница.


Кърмата повишава ефективността на ваксините, като осигурява и допълнителен имунитет към различни заболявания. Кърмените бебета боледуват по-рядко от инфекции на дихателните пътища, възпаления на ухото, диарии.

 

Кърмата намалява риска от затлъстяване и диабет тип 2 в детска и по-висока възраст.

 

През първите месеци от живота, кърмата защитава организма на бебето от потенциални алергии. Кърмата е идеалната храна за болни бебета, тя естествено потиска болката на бебето.

 

 

   * С растежа на бебето кърмата промения качестовото и състава си. Така детето получава това, от което се нуждае според възрастта му. В началото стомахчето му може да поеме едва около 10-15 мл на кърмене (2-3 лъжички), а нуждата от силна "храна" е голяма. Затова кърменето започва с коластра - гъста жълта течност, която започва да се синтезира и отделя от гърдите ви още преди раждането.
Дори една толкова малка "порция" коластра съдържа в себе си белтъци, въглехидрати, минерални вещаства, витамини, имунни тела, клетки, необходими за силния старт на растежа и за защита на бебето от инфекции. Стомахчето му тепърва започва да функционира и коластрата е най-деликатната и най-ценната храна, която може да му бъде поднесена. Поставете бебето на гърдата си и започнете да кърмите още в пърите 1-2 часа след раждането - когато вие и бебето сте готови.


В първите дни след раждането честото кърмене на поискване (8-12 пъти на денонощие) дава възможност бебето да поеме достатъчно коластра, а гърдите да получат силен стимул за синтез на кърма. След първата седмица, гърдите ви започват да произвеждат т.нар. "зряло мляко" - то е в голямо количество, изглежда по-рядко и има по-светъл цвят. Съдържа повече вода, а въглехидратите, белтъчините и мазнините са точно толкова, колкото са необходими на бебето в този период.


   ! Не мислете, че когато кърмата ви стане по-рядка и бяла, тя вече не е добра. Напротив, тя е напълно съобразена с нуждите на вашето дете!

 

 

   * Кърменето се отразява благоприятно на майката. Намалява вероятността от рак на гърдата - колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-малък е рискът от рак на гърдата. Намалява риска от рак на матката и яйчниците.

По време на кърмене се отделя хормон, който подпомага свиването и възстановяването на матката след раждането.
Кърменето подпомага по-бързото възстановяване на тялото и фигурата отпреди раждането (особено добре изразено при изключително кърмене, при поискване, денонощно).

Намалява инсулиновите нужди на кърмещите жени, което е особено важно за жени със захарен диабет.

Намалява шанса от развитие на остеопороза през климактериума.

Действа успокояващо на майката.

 

 

 

Автор: Digital Face


Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още