Copyright © 2023. All Rights Reserved

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

5 ноември 2020
Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

 

    * Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и развитие. Тя е лесно смилаема, променя своя състав и количество съобразно с променящите се нужди на бебето и винаги съдържа нужното количество протеини, въглехидрати и мазнини. За недоносените деца има различен състав от тази при доносените.

 

Променя своя вкус ( в зависимост от храната на майката) и подготвя детето за разнообразието от вкусове, с които ще се запознае след захранването.

 

Подпомага съзряването на храносмилателната система на бебето. Сукането подпомага правилното развитие на
съзъбиети и челюстта. Децата, кърмени повече от една година, по-рядко се нуждаят от зъболекарско лечение.

 

Кърменето задоволява емоционалните нужди на бебето.

 

Кърменето и майчиното мляко влияят благоприятно върху развитието на мозъка и нервно-психическото развитие на детето.

 

 

    * Кърмата предпазва от различни заболявания. Винаги кърмените бебета са по-здрави. Заболяванията при тях протичат по-леко и по-рядко се налага да постъпват в болница.


Кърмата повишава ефективността на ваксините, като осигурява и допълнителен имунитет към различни заболявания. Кърмените бебета боледуват по-рядко от инфекции на дихателните пътища, възпаления на ухото, диарии.

 

Кърмата намалява риска от затлъстяване и диабет тип 2 в детска и по-висока възраст.

 

През първите месеци от живота, кърмата защитава организма на бебето от потенциални алергии. Кърмата е идеалната храна за болни бебета, тя естествено потиска болката на бебето.

 

 

   * С растежа на бебето кърмата промения качестовото и състава си. Така детето получава това, от което се нуждае според възрастта му. В началото стомахчето му може да поеме едва около 10-15 мл на кърмене (2-3 лъжички), а нуждата от силна "храна" е голяма. Затова кърменето започва с коластра - гъста жълта течност, която започва да се синтезира и отделя от гърдите ви още преди раждането.
Дори една толкова малка "порция" коластра съдържа в себе си белтъци, въглехидрати, минерални вещаства, витамини, имунни тела, клетки, необходими за силния старт на растежа и за защита на бебето от инфекции. Стомахчето му тепърва започва да функционира и коластрата е най-деликатната и най-ценната храна, която може да му бъде поднесена. Поставете бебето на гърдата си и започнете да кърмите още в пърите 1-2 часа след раждането - когато вие и бебето сте готови.


В първите дни след раждането честото кърмене на поискване (8-12 пъти на денонощие) дава възможност бебето да поеме достатъчно коластра, а гърдите да получат силен стимул за синтез на кърма. След първата седмица, гърдите ви започват да произвеждат т.нар. "зряло мляко" - то е в голямо количество, изглежда по-рядко и има по-светъл цвят. Съдържа повече вода, а въглехидратите, белтъчините и мазнините са точно толкова, колкото са необходими на бебето в този период.


   ! Не мислете, че когато кърмата ви стане по-рядка и бяла, тя вече не е добра. Напротив, тя е напълно съобразена с нуждите на вашето дете!

 

 

   * Кърменето се отразява благоприятно на майката. Намалява вероятността от рак на гърдата - колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-малък е рискът от рак на гърдата. Намалява риска от рак на матката и яйчниците.

По време на кърмене се отделя хормон, който подпомага свиването и възстановяването на матката след раждането.
Кърменето подпомага по-бързото възстановяване на тялото и фигурата отпреди раждането (особено добре изразено при изключително кърмене, при поискване, денонощно).

Намалява инсулиновите нужди на кърмещите жени, което е особено важно за жени със захарен диабет.

Намалява шанса от развитие на остеопороза през климактериума.

Действа успокояващо на майката.

 

 

 

Автор: Digital Face

Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още
Как да предпазите вашето бебе през сезона на настинка и грип

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още