Copyright © 2023. All Rights Reserved

Как да предпазите вашето бебе през сезона на настинка и грип

12 ноември 2019
Как да предпазите вашето бебе през сезона на настинка и грип

 

Повечето хора са изненадани да научат, че болестта обикновено се разпространява, когато докоснете нещо (вирусите живеят много часове по шкафове, играчки, перила за ескалатори и т.н.), а не от капчици във въздуха. По повърхността на вратата всъщност пълзят с микроби. Влизате в къщата, след това несъзнателно разтривате окото или носа си и може би току-що сте се настроили ... да се разболеете! 

 

Стъпки за предпазване на вашето бебе от настинка

 

Ето няколко практични съвета, чрез които да задържите микробите далеч от вашия малък човек.

 

Измивайте ръцете си - обилно! Това е най-добрата ви защита и особено ефективна, ако се измиете веднага след завръщане у дома от обществени места. Използвайте често антибактериални сапуни. Препоръчат се и сапуните със семена, които ще Ви помогнат внимателно да отстраните всички бактерии от повърхността на кожата.

 

Избягвайте допир с брави на врати, парапети на стъпала, асансьорни копчета и врати, там където, потока на хора е голям на обществени места.

 

В сезона на мъглите през есента, дръжте децата си в къщи, далеч от контакт с хора и други деца, тъй като това е пиковия период на лесно движение на вирусите в организмите.

 

Не водете детето си на детски партита, където има присъствие на болни или настинали деца от вирусни и грипни заболявания. Контакта с тях е пряк, а заразата гарантирана. Това важи и за вас, когато детето ви е болно, да не позволявате контакта му с други деца.

 

За новородените бебета, редовното кърмене е важна предпоставка за здравето им, дори когато става въпрос за вирусни заболявания. Известно е на всички, че кърмата съдържа антитела, които могат да предотвратят заразата от вирусни заболявания.

 

За всички посетители и гости в дома ви, трябва да осигурите добра хигиена, процедура, която да извършат преди контакта им с вашето бебе. Предупрежденията за измити ръце е задължителна. Подсигурете на вашите гости антибактериален сапун, както и гел, който да втрият в ръцете си. Тази превенция се препоръчва за всички във вашия дом.

 

Обличайте бебето добре, когато излизате навън. Важно е да се отбележи, че не дрехите ще осигурят защита на детето ви. Предпазвайте дишането на детето. Когато температурите са твърде ниски, а въздуха студен, избягвайте излизането навън. Въпреки това, можете лесно да се справите с проблема, ако използвате шалче, което да затопля въздуха в зоната на лицето.

 

И не на последно място, се грижете и за себе си. Вие като родители, трябва да сте също толкова здрави, колкото и детето в сезона на настинката и грипа. Бъдете внимателни, а когато трябва да приложите лечение, не го отлагайте и незабавно се консултирайте с вашият лекар.

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още