Как да останат хидратирани децата през лятото

25 юли 2019
Как да останат хидратирани децата през лятото

 

Между кутиите с минерален сок и различните детски напитки наоколо, децата трудно осъзнават необходимостта от приемане на вода. Ако детето ви изглежда отпаднало, с ниска енергия и наличие на безсилие, то определено трябва да помислите, дали то приема нужното количество H20. Децата се разсейват лесно когато се движат и играят, а някои деца под 5-годишна възраст, трудно могат да разпознаят или да сигнализират, че са жадни.

 

Ключът е, да им напомняте да пият по няколко пъти на час в летния, горещ  ден. Децата на възраст от една до четири години имат нужда от 4 до 6 чаши вода на ден, от значение са и теглото на детето, нивото на активност и климата, когато става въпрос за това колко трябва да пият.

 

 Ярко жълта урина, напуканите устни, ниската енергия, са признаци, че вашето дете е дехидратирано . Също така, интензивната игра и движение, предизвиква и по-интензивно изпотяване при децата. Това предполага и увеличаване на течностите, които трябва да приемат.

 

Но какво да правим, когато децата не харесват питейната или минералната вода, или кои са начините за да ги научим да пият повече вода?

 

Добавете малко вкус. Пресните плодове придават естествена сладост на обикновената, питейна вода. Опитайте се, да добавите сок от диня, ябълка или друг любим плод. Също така, може да замразите парче диня във вашия фризер.Замразяването на плодовете, няма да ги направи по-хидратиращи, но се съхраняват хранителните вещества в тях. Потопете няколко замразени кубчета плод в чашата с вода на детето си за освежаващо и тонизиращо действие (на тях ще им харесат цветните кубчета, плаващи в чашата). В хранителните вериги, можете да намерите и бутилки минерална вода с определен вкус – ягоди, лимон и др. Те също ще допринесат за желанието и жаждата за вода, на вашето дете.

 

Поставете водата в интересна чаша или бутилка. Огромното разнообразие от арикули, ще ви помогне да изберете забавна, детска чаша, която ще предизвика интереса на детето. Може да поставите водата и в удобна бутилка за деца. Понякога, дори картинката или формата на чашата, би накарало детето да я използва по-често и да приема повече вода.

 

Допълнителна хидратация, чрез прясно мляко. Нека не забравяме, че в млякото се съдържат ценни за организма, хранителни вещества. Направете освежаваща напитка за Вашето дете, като смесите мляко с плодове и ги блендирате, до гладка консистенция.

 

Не забравяйте за плодовете и зеленчуците. Определено е по-трудно да примамите някои от децата, да изядат цял плод, в неговия цялостен и натурален вид. Това не трябва да ви спира, да опитвате. Прибавете пресни, сочни зеленчуци към обяда, а за десерт им поднасяйте сезонен плод, като праскова, ябълка, диня или ягоди. Най-ефективното действие на витамините, е когато се приемат директно от плода или зеленчука. Подбирайте сочните сред тях, с голямо съдържание на вода – краставици, домати, ябълки, дини и др.

 

Направете домашен плодов сладолед. В никакъв случай няма да споменаваме за сметановите сладоледи, които са тежки, кремообразни и са по-скоро вредни за здравето. Ако целите да увеличите приема на течности при децата, направете им изкушаващ десерт. Поднесете им плодов сладолед, който може да направите сами. Поднесете им миск от плодове с богато съдържание на витамини, смесени с малко количество прясно мляко и ванилия. Поднесете ги под формата на ледени близалки или сладолед на пръчка. Не се изключва и вариант, в сместа да сложите и малко количество сметана. Това ще бъде перфектния летен десерт, който ще замести всички други варианти, които са вредни за децата – шоколад, вафли, бисквити и др.

 

Давайте пример на децата си. Хидратацията и приема на течности, са важни за всеки човешки организъм. Не забравяйте, че децата много обичат да имитират и да вземат пример от околните, особено от родителите си. Когато сте с детето, показвайте му често, че пиете вода, обяснявайте им защо е хубаво да се приемат повече течности. Насърчавайте ги, чрез интересни начини и думи, които да провокират желанието на детето, да приема повече вода.

 

 

Автор: Малвина Иванова


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още