Copyright © 2023. All Rights Reserved

Как да останат хидратирани децата през лятото

25 юли 2019
Как да останат хидратирани децата през лятото

 

Между кутиите с минерален сок и различните детски напитки наоколо, децата трудно осъзнават необходимостта от приемане на вода. Ако детето ви изглежда отпаднало, с ниска енергия и наличие на безсилие, то определено трябва да помислите, дали то приема нужното количество H20. Децата се разсейват лесно когато се движат и играят, а някои деца под 5-годишна възраст, трудно могат да разпознаят или да сигнализират, че са жадни.

 

Ключът е, да им напомняте да пият по няколко пъти на час в летния, горещ  ден. Децата на възраст от една до четири години имат нужда от 4 до 6 чаши вода на ден, от значение са и теглото на детето, нивото на активност и климата, когато става въпрос за това колко трябва да пият.

 

 Ярко жълта урина, напуканите устни, ниската енергия, са признаци, че вашето дете е дехидратирано . Също така, интензивната игра и движение, предизвиква и по-интензивно изпотяване при децата. Това предполага и увеличаване на течностите, които трябва да приемат.

 

Но какво да правим, когато децата не харесват питейната или минералната вода, или кои са начините за да ги научим да пият повече вода?

 

Добавете малко вкус. Пресните плодове придават естествена сладост на обикновената, питейна вода. Опитайте се, да добавите сок от диня, ябълка или друг любим плод. Също така, може да замразите парче диня във вашия фризер.Замразяването на плодовете, няма да ги направи по-хидратиращи, но се съхраняват хранителните вещества в тях. Потопете няколко замразени кубчета плод в чашата с вода на детето си за освежаващо и тонизиращо действие (на тях ще им харесат цветните кубчета, плаващи в чашата). В хранителните вериги, можете да намерите и бутилки минерална вода с определен вкус – ягоди, лимон и др. Те също ще допринесат за желанието и жаждата за вода, на вашето дете.

 

Поставете водата в интересна чаша или бутилка. Огромното разнообразие от арикули, ще ви помогне да изберете забавна, детска чаша, която ще предизвика интереса на детето. Може да поставите водата и в удобна бутилка за деца. Понякога, дори картинката или формата на чашата, би накарало детето да я използва по-често и да приема повече вода.

 

Допълнителна хидратация, чрез прясно мляко. Нека не забравяме, че в млякото се съдържат ценни за организма, хранителни вещества. Направете освежаваща напитка за Вашето дете, като смесите мляко с плодове и ги блендирате, до гладка консистенция.

 

Не забравяйте за плодовете и зеленчуците. Определено е по-трудно да примамите някои от децата, да изядат цял плод, в неговия цялостен и натурален вид. Това не трябва да ви спира, да опитвате. Прибавете пресни, сочни зеленчуци към обяда, а за десерт им поднасяйте сезонен плод, като праскова, ябълка, диня или ягоди. Най-ефективното действие на витамините, е когато се приемат директно от плода или зеленчука. Подбирайте сочните сред тях, с голямо съдържание на вода – краставици, домати, ябълки, дини и др.

 

Направете домашен плодов сладолед. В никакъв случай няма да споменаваме за сметановите сладоледи, които са тежки, кремообразни и са по-скоро вредни за здравето. Ако целите да увеличите приема на течности при децата, направете им изкушаващ десерт. Поднесете им плодов сладолед, който може да направите сами. Поднесете им миск от плодове с богато съдържание на витамини, смесени с малко количество прясно мляко и ванилия. Поднесете ги под формата на ледени близалки или сладолед на пръчка. Не се изключва и вариант, в сместа да сложите и малко количество сметана. Това ще бъде перфектния летен десерт, който ще замести всички други варианти, които са вредни за децата – шоколад, вафли, бисквити и др.

 

Давайте пример на децата си. Хидратацията и приема на течности, са важни за всеки човешки организъм. Не забравяйте, че децата много обичат да имитират и да вземат пример от околните, особено от родителите си. Когато сте с детето, показвайте му често, че пиете вода, обяснявайте им защо е хубаво да се приемат повече течности. Насърчавайте ги, чрез интересни начини и думи, които да провокират желанието на детето, да приема повече вода.

 

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още