Copyright © 2023. All Rights Reserved

Как да казваме НЕ на детето и други съвети

15 октомври 2020
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

 

Когато въвеждаме правило, трябва да сме сигурни, че ние самите го спазваме!

 

Децата виждат какво харесваме и как се държим и ни повтарят. Нашите ценности са и техни ценности.
Ако си хвърляме боклука на улицата и казваме на детето си, че не трябва да го прави, то няма да ни повярва. Не му се сърдете!

 


Добре е да внимаваме за какво казваме не.


Твърде многото забрани пречат на пълноценното развитие на детето - то не знае какво да прави със свободата си, не може да взема решения само и вероятно няма да може да поема отговорности когато порасне.


Разбира се, има ситуации, в които забраната е свързана с реален риск за здравето и сигурността му. Тогава е тя нашата реакция да го предпазим и сериозният ни тон може само да помогне за осъзнаването на ситуацията от детето.

 

Много е важно да му обясним защо му забраняваме дадено нещо.


По-вероятно е детето да спазва правилата, ако разбира какво означават и какво ги налага. Колкото и малко да е детето, не си спестявайте обясненията.

 


Другото важно нещо е, когато казваме "не" да дадем алтернативи.


Така помагаме на детето да развие своята способност за намиране на решения в трудни ситуации и намаляваме негативната му емоция от наложента му забрана.
Например: "Не може да късаш тази книга, защото е много ценна и важна за мен. Ако искаш, можеш да скъсаш този вестник или това списание."


Не е задължително да спрем детето от извършването на дадено действие, само защото не го одобряваме. Можем да кажем "Според мен така не се прави, защото...." и да обясним какви биха били последствията. Така ще дадем на детето от една страна право на информиран избор, а от друга възможност да понесе отговорността от своето решение впоследствие.


Забраната, разбира се, е категорична, когато има риск за здравето и сигурността на детето или някой друг около него.

 

Обидата и унижението пред другите, как да постъпим!?

 

Ако искате да направите забележка на детето си, да го накажете, да изразите несъгласие с това, което прави, не го правете пред другите.
Не го отвеждайте демонстративно настрани, за да се изясните. Детето може да почувства унижение.
Това чувство се подсилва от факта, че други деца или възрастни стават свидетели на вашата, макар и понякога конструктивна критика към него.
Да бъде уважаван от близките си е важно и ценно за всеки.Това важи с пълна сила за децата.
За да се уважават самите те, е задължително да ги уважаваме ние.
Когато се карате на детето си в магазина, на улицата или пред другите деца на площадката, дертето ви възприема това като унижение, всяко унижение,
особено пред други хора, е проява на неуважение към детето и предизвиква у него гняв, срам, вина и най-вече липса на самоуважение сега и когато порасне.


Правилото "Критикувай на саме, хвали пред всички" важи както за възрастните, така и за децата.

 

Винаги обяснявайте защо!

 

Обяснението е важно, не само когато иде реч за забрана. Дори да се случи да накажете детето, за това трябва да има ясна и лесно разбираема за него причина.
Обяснете я. Уверете се, че детето е наясно с причината. Винаги се поставяйте на негово място, как бихте се чувствали в конкретната ситуация.


Например: Детето разглежда книжка, остават му още 3 страници. Според нас обаче, то се мотае и ние решаваме да прекъснем разглеждането.
Отнемаме му книжката грубо и го изкарваме на разходка. Как бихме реагирали ако постъпят така с нас?!


Няма как да отгледаме уверено и емоционално стабилно дете, ако не го приемем такова, каквото е.

 

Изпитание за нас е детето да не отговори на предварителните ни нагласи и очаквания. За да преодолеете по-лесно тези моменти, опитайте се да се разберете с детето си, да погледнете света през неговите очи, да му дадете правото на свое собствено възприятие и отношение към действителността.

 

Никога не се карайте пред детето!

 

Противоречията и обидите създават още по-голяма неувереност у детето. Децата са щастливи, когато родителите им са щастливи. Бебето може да не разбира думите ви, но е напълно наясно с вашите чувства. Не само към него самото, а изобщо.


Детето е част от семейната система и независимо от причината за конфликта между родителите му, то се чувства ангажирано в него. Когато скандалите са открити, у детето се пораждат страх и несигурност. То се чувства безсилно да "поправи" ситуацията и така става по-неуверено в себе си.


За да му спестим или намалим тези негативни изживявания, е важно да решаваме проблемите си насаме и по възможност без насилие.

Когато детето стане свидетел на конфликт или усети, че нещо не е наред по разплаканите очи на майка си например, добре е да му обясните какво става и да го уверите, че можете да се справите с тази ситуация. В идеалния вариант, това правят двамта родители заедно, след като успокоят емоциите си от преживения скандал.

 

 

Автор: Digital Face

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още
Как да предпазите вашето бебе през сезона на настинка и грип

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още