Как да казваме НЕ на детето и други съвети

15 октомври 2020
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

 

Когато въвеждаме правило, трябва да сме сигурни, че ние самите го спазваме!

 

Децата виждат какво харесваме и как се държим и ни повтарят. Нашите ценности са и техни ценности.
Ако си хвърляме боклука на улицата и казваме на детето си, че не трябва да го прави, то няма да ни повярва. Не му се сърдете!

 


Добре е да внимаваме за какво казваме не.


Твърде многото забрани пречат на пълноценното развитие на детето - то не знае какво да прави със свободата си, не може да взема решения само и вероятно няма да може да поема отговорности когато порасне.


Разбира се, има ситуации, в които забраната е свързана с реален риск за здравето и сигурността му. Тогава е тя нашата реакция да го предпазим и сериозният ни тон може само да помогне за осъзнаването на ситуацията от детето.

 

Много е важно да му обясним защо му забраняваме дадено нещо.


По-вероятно е детето да спазва правилата, ако разбира какво означават и какво ги налага. Колкото и малко да е детето, не си спестявайте обясненията.

 


Другото важно нещо е, когато казваме "не" да дадем алтернативи.


Така помагаме на детето да развие своята способност за намиране на решения в трудни ситуации и намаляваме негативната му емоция от наложента му забрана.
Например: "Не може да късаш тази книга, защото е много ценна и важна за мен. Ако искаш, можеш да скъсаш този вестник или това списание."


Не е задължително да спрем детето от извършването на дадено действие, само защото не го одобряваме. Можем да кажем "Според мен така не се прави, защото...." и да обясним какви биха били последствията. Така ще дадем на детето от една страна право на информиран избор, а от друга възможност да понесе отговорността от своето решение впоследствие.


Забраната, разбира се, е категорична, когато има риск за здравето и сигурността на детето или някой друг около него.

 

Обидата и унижението пред другите, как да постъпим!?

 

Ако искате да направите забележка на детето си, да го накажете, да изразите несъгласие с това, което прави, не го правете пред другите.
Не го отвеждайте демонстративно настрани, за да се изясните. Детето може да почувства унижение.
Това чувство се подсилва от факта, че други деца или възрастни стават свидетели на вашата, макар и понякога конструктивна критика към него.
Да бъде уважаван от близките си е важно и ценно за всеки.Това важи с пълна сила за децата.
За да се уважават самите те, е задължително да ги уважаваме ние.
Когато се карате на детето си в магазина, на улицата или пред другите деца на площадката, дертето ви възприема това като унижение, всяко унижение,
особено пред други хора, е проява на неуважение към детето и предизвиква у него гняв, срам, вина и най-вече липса на самоуважение сега и когато порасне.


Правилото "Критикувай на саме, хвали пред всички" важи както за възрастните, така и за децата.

 

Винаги обяснявайте защо!

 

Обяснението е важно, не само когато иде реч за забрана. Дори да се случи да накажете детето, за това трябва да има ясна и лесно разбираема за него причина.
Обяснете я. Уверете се, че детето е наясно с причината. Винаги се поставяйте на негово място, как бихте се чувствали в конкретната ситуация.


Например: Детето разглежда книжка, остават му още 3 страници. Според нас обаче, то се мотае и ние решаваме да прекъснем разглеждането.
Отнемаме му книжката грубо и го изкарваме на разходка. Как бихме реагирали ако постъпят така с нас?!


Няма как да отгледаме уверено и емоционално стабилно дете, ако не го приемем такова, каквото е.

 

Изпитание за нас е детето да не отговори на предварителните ни нагласи и очаквания. За да преодолеете по-лесно тези моменти, опитайте се да се разберете с детето си, да погледнете света през неговите очи, да му дадете правото на свое собствено възприятие и отношение към действителността.

 

Никога не се карайте пред детето!

 

Противоречията и обидите създават още по-голяма неувереност у детето. Децата са щастливи, когато родителите им са щастливи. Бебето може да не разбира думите ви, но е напълно наясно с вашите чувства. Не само към него самото, а изобщо.


Детето е част от семейната система и независимо от причината за конфликта между родителите му, то се чувства ангажирано в него. Когато скандалите са открити, у детето се пораждат страх и несигурност. То се чувства безсилно да "поправи" ситуацията и така става по-неуверено в себе си.


За да му спестим или намалим тези негативни изживявания, е важно да решаваме проблемите си насаме и по възможност без насилие.

Когато детето стане свидетел на конфликт или усети, че нещо не е наред по разплаканите очи на майка си например, добре е да му обясните какво става и да го уверите, че можете да се справите с тази ситуация. В идеалния вариант, това правят двамта родители заедно, след като успокоят емоциите си от преживения скандал.

 

 

Автор: Digital Face

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още