Copyright © 2023. All Rights Reserved

Играта с балончетата – полезна и забавна

22 юли 2019
Играта с балончетата – полезна и забавна

 

Умения за визуално проследяване

 

Мехурчетата са отличен начин да помогнете на вашето бебе или малки деца да развият визуални умения. Ние не сме родени с визуални умения, от които се нуждаем за учене, включително умения за следене, проследяване, фокусиране, сближаване, разминаване и т.н. Тези умения трябва да се развиват с времето.  Тъй като мехурчетата са едновременно привличащи очите и се движат бавно, те са чудесен начин да помогнете на детето, да се научи да използва очите си и да развие тези умения.

 

Бързо двигателно движение, баланс и развитие на мускулния тонус

 

Мехурчетата насърчават завъртането на главата - надясно, наляво, нагоре и надолу, движения, които са необходими за контролиране на примитивни рефлекси, толкова важни за бъдещото плавно, координирано движение и обучение. 

 

Тъй като, бебето започва да пълзи, да се промъква и да обикаля, то ще се наслаждава изцяло на преследването на мехурчета. Стремейки се над, под или през препятствия, за да достигне до мехурчетата, се насърчава по-нататъшното развитие на мускулния тонус, осведомеността за тялото и пространството и решаването на проблеми за вашето бебе.

 

Когато детето ви се научи да стои и ходи самостоятелно, мехурчетата отново осигуряват много възможности  за развитие на мускулен тонус и баланс. Докато то се движи след мехурчетата, детето се научава на някои активности: стартиране, спиране, промяна на посоката, преместване на тежестта, достигане и клякане нагоре и надолу.

 

Двигателно развитие

 

Веднъж щом детето ви разбере начина на игра, то ще иска да държи пръчката самостоятелно. При хващане, задържане и манипулиране на пръчката в и извън контейнера, детето развива уменията на правилното хващане на  молив, при писане и работа с различни пособия в бъдеще. Дайте му много възможности да направите това с лявата и дясната си ръка.

 

Координиране на ръцете, очите и краката

 

Изхвърлянето на мехурчетата, било то с цялата ръка, с две ръце, с пръст,  включва  развитието на координация на ръцет, очите или краката. Тези ранни преживявания на движение, формират основните градивни елементи на уменията за хващане, удряне, хвърляне и ритане, свързани със спортни игри, с топки.

 

Развитие на речта, слуха и езика

 

Играта с мехурчета дава много добри възможности за развитието на речта, слуха и езика.  Те осигуряват много възможности за насърчаване на развиващите се езикови умения, докато говорите за тях: големи, малки, мокри, лигави и как се движат: бързо, бавно и др.

 

Пространствено осъзнаване и насоченост

 

Развитието на съзнанието за това как тялото им може да се движи в пространството и разбирането на насочените концепции, се развива заедно с осъзнаването на тялото. Играта с балончетата може да насърчи разбирането на понятия като: нагоре, надолу, над, под, отпред, зад, до, горе и долу. Например: “Погледни нагоре! Над главата ти има мехурче!”

 

Бележки за безопасност за игра с мехурчета

 

-  Уверете се, че пръчката не е с размер, който бебетата или децата могат да се наранят.

-  Използвайте нетоксична смес от балончета, подходяща за деца.

-  Не забравяйте да направите ученето забавно! Не оставяйте детето без надзор с играчка или опасни предмети.

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още