Играта с балончетата – полезна и забавна

22 юли 2019
Играта с балончетата – полезна и забавна

 

Умения за визуално проследяване

 

Мехурчетата са отличен начин да помогнете на вашето бебе или малки деца да развият визуални умения. Ние не сме родени с визуални умения, от които се нуждаем за учене, включително умения за следене, проследяване, фокусиране, сближаване, разминаване и т.н. Тези умения трябва да се развиват с времето.  Тъй като мехурчетата са едновременно привличащи очите и се движат бавно, те са чудесен начин да помогнете на детето, да се научи да използва очите си и да развие тези умения.

 

Бързо двигателно движение, баланс и развитие на мускулния тонус

 

Мехурчетата насърчават завъртането на главата - надясно, наляво, нагоре и надолу, движения, които са необходими за контролиране на примитивни рефлекси, толкова важни за бъдещото плавно, координирано движение и обучение. 

 

Тъй като, бебето започва да пълзи, да се промъква и да обикаля, то ще се наслаждава изцяло на преследването на мехурчета. Стремейки се над, под или през препятствия, за да достигне до мехурчетата, се насърчава по-нататъшното развитие на мускулния тонус, осведомеността за тялото и пространството и решаването на проблеми за вашето бебе.

 

Когато детето ви се научи да стои и ходи самостоятелно, мехурчетата отново осигуряват много възможности  за развитие на мускулен тонус и баланс. Докато то се движи след мехурчетата, детето се научава на някои активности: стартиране, спиране, промяна на посоката, преместване на тежестта, достигане и клякане нагоре и надолу.

 

Двигателно развитие

 

Веднъж щом детето ви разбере начина на игра, то ще иска да държи пръчката самостоятелно. При хващане, задържане и манипулиране на пръчката в и извън контейнера, детето развива уменията на правилното хващане на  молив, при писане и работа с различни пособия в бъдеще. Дайте му много възможности да направите това с лявата и дясната си ръка.

 

Координиране на ръцете, очите и краката

 

Изхвърлянето на мехурчетата, било то с цялата ръка, с две ръце, с пръст,  включва  развитието на координация на ръцет, очите или краката. Тези ранни преживявания на движение, формират основните градивни елементи на уменията за хващане, удряне, хвърляне и ритане, свързани със спортни игри, с топки.

 

Развитие на речта, слуха и езика

 

Играта с мехурчета дава много добри възможности за развитието на речта, слуха и езика.  Те осигуряват много възможности за насърчаване на развиващите се езикови умения, докато говорите за тях: големи, малки, мокри, лигави и как се движат: бързо, бавно и др.

 

Пространствено осъзнаване и насоченост

 

Развитието на съзнанието за това как тялото им може да се движи в пространството и разбирането на насочените концепции, се развива заедно с осъзнаването на тялото. Играта с балончетата може да насърчи разбирането на понятия като: нагоре, надолу, над, под, отпред, зад, до, горе и долу. Например: “Погледни нагоре! Над главата ти има мехурче!”

 

Бележки за безопасност за игра с мехурчета

 

-  Уверете се, че пръчката не е с размер, който бебетата или децата могат да се наранят.

-  Използвайте нетоксична смес от балончета, подходяща за деца.

-  Не забравяйте да направите ученето забавно! Не оставяйте детето без надзор с играчка или опасни предмети.

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още