Хранене на майката при бременност

7 март 2019
Хранене на майката при бременност

В момента на оплождането човешкото яйце е толкова малко, че не се вижда с невъоръжено око. При раждането детето тежи средно 3,3 кг и е дълго 50 см. Обаче, за да достигне тези килограми и сантиметри, за да изгради своята костна система и мускулите си, детето получава всичко, което му е необходимо от кръвта на майката – калция, желязото, белтъците, фосфора и всички витамини. Износването на детето представлява натоварване на майчиния организъм, в което са включени всички органи.


Много поколения са живели с мисълта, че бременната трябва да яде за двама. Веднага след забременяването бъдещите майки удвоявали храната. В резултат на това, напълнявали значително – нещо безполезно и дори опасно. Но в последните години до такава степен се обръща внимание на опастностите от системното прехранване, че днес някои бременни ядат твърде малко, за да не затлъстеят. Кое е правилното?


Препоръката „да яде за двама“ е онаследена от вековете и няма повече място в днешното общество, когато тенденцията е по-скоро да се прибягва до разнообразна храна в умерено количество. Това може да се определи като необходимото правилно хранене при бременност. Следователно, правилното хранене (като количество и разнообразност) е онова, което доставя на организма нужната му енергия. Жена със среден ръст и тегло, която извършва лека работа, трябва да поема храна, доставяща средно 2000 калории. Приема се, че когато е бременна, тя има нужда от средно 2500 калории на ден, а към края на бременността – около 2800 калории. Нормално е наддаване на теглото по време на бременност, но необходимо e да се стремите към нормалния жизнен калориен минимум. Повишаването на калориите с 500 се допуска и в никакъв случай не означава, че резултатът ще е наднормено тегло и затлъстяване.


За тези, които не се хранят достатъчно.
Освен жените, които ядат много при бременност, има и друга категория. Известен брой са недохранени, било то, за да не напълнеят много, било то, поради липсва на средства. Срещат се жени, които за цялата бременност наддават само шест килограма, дори и по-малко. Приема се, че такова недохранване е опасно за бебето, което рискува да се роди рано, с явно изразено забавяне на растежа. В много случаи, това повлиява и на кърмата на майката. Затова, всяка бременна жена трябва да се храни достатъчно, за да няма проблеми, нито с нейния организъм, нито с този на бебето.

Какво трябва да се яде?

В менюто на бременната жена трябва да се включат разнообразни храни, съдържащи протеини (белтъци). Това е един от главните съвети на докторите. С други думи, това са подукти с животински произход: месо, риба, яйца, мляко, сирене. Приемането на много мазнини по време на бременност не се препоръчва от специалистите. За сметка на това препоръчват ядките – орехи, бадеми, лешници, фъстъци и др. Препоръчително е да се консумират сурови или печени.

Относно захарите, които се приемат по време на брененност, отново трябва да се внимава. Неизбежна е консумацията на захар под формата на различни десерти или сладкиши. Докторските съвети са, да не се прекалява и да се набляга предимно на плодовете. От тях може да се добави нужното количество захар за организма.

Лекарите и техните препоръки за здравословно хранене съсредоточават своите съвети върху идеята на бременната жена, да не липсват витамините и минералните вещества. Калций се съдържа най-много в млякото и млечните продукти. Може да се набави и от някои зеленчуци, зрелия фасул, а дори и от смокините. Това вещество е от изключителна важност за майчиния организъм и конкретно за костите, зъбите, косата и кожата. Друго минерално вещество, необходимо за бременната, това е желязото. Може да се набави от: лещата, зрелият фасул, спанак, магданоз, сушени плодове, бадеми, яйчния жълтък и др.

Относно витамините е добре да се приемат храни, богати на витамин: A, B, C, D, K. Няма опастост да изпитате липса на нито един витамин, ако наблягате на плодовете и зелечуците, които да включвате в ежедневеното си меню за хранене – съветват докторите.

Относно напитките, които препоръчват специалистите по медицина, трябва да подбирате чисти, натурални плодове, които да превръщате в сок. Препоръчва се минералната вода, билковите чайове, млякото, зеленчуковите сокове.

Всяка бременна жена придобива апетит към някои храни и напитки, като някои от тях, до този момент не е харесвала. Всеобщото мнение, относно храненето, е че не трябва да превръщате менюто си в строго определено или ограничено.

Медиците препоръчват да похапвате това, което ви се яде, но да се придържате към две основни неща:

1. Количеството да е умерено и

2. Да се стараете да приемате възможно най-прясна храна, богата на минерални вещества и витамини.

Отбягвайте силно преработените храни, тези с консерванти, както и тези от тях, които са трудносмелаеми.

Дори и покачването на килограми, бременността е един от най-запомнящите се и приятни моменти от живота на всяка жена – бъдеща майка.

Независимо от неразположенията и дискомфорта от бременноста, грижете се за себе си и за бебето. Освен храненето, включете и необходимата активност и движение през деня. Чувствайте се здрави, за да бъде и детето ви здраво.

Месец по месец, бъдете активни и не мислете за храната „за двама“, а за здравето на двама – за Вас и Вашето бебче!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още