Copyright © 2023. All Rights Reserved

Хранене на майката при бременност

7 март 2019
Хранене на майката при бременност

В момента на оплождането човешкото яйце е толкова малко, че не се вижда с невъоръжено око. При раждането детето тежи средно 3,3 кг и е дълго 50 см. Обаче, за да достигне тези килограми и сантиметри, за да изгради своята костна система и мускулите си, детето получава всичко, което му е необходимо от кръвта на майката – калция, желязото, белтъците, фосфора и всички витамини. Износването на детето представлява натоварване на майчиния организъм, в което са включени всички органи.


Много поколения са живели с мисълта, че бременната трябва да яде за двама. Веднага след забременяването бъдещите майки удвоявали храната. В резултат на това, напълнявали значително – нещо безполезно и дори опасно. Но в последните години до такава степен се обръща внимание на опастностите от системното прехранване, че днес някои бременни ядат твърде малко, за да не затлъстеят. Кое е правилното?


Препоръката „да яде за двама“ е онаследена от вековете и няма повече място в днешното общество, когато тенденцията е по-скоро да се прибягва до разнообразна храна в умерено количество. Това може да се определи като необходимото правилно хранене при бременност. Следователно, правилното хранене (като количество и разнообразност) е онова, което доставя на организма нужната му енергия. Жена със среден ръст и тегло, която извършва лека работа, трябва да поема храна, доставяща средно 2000 калории. Приема се, че когато е бременна, тя има нужда от средно 2500 калории на ден, а към края на бременността – около 2800 калории. Нормално е наддаване на теглото по време на бременност, но необходимо e да се стремите към нормалния жизнен калориен минимум. Повишаването на калориите с 500 се допуска и в никакъв случай не означава, че резултатът ще е наднормено тегло и затлъстяване.


За тези, които не се хранят достатъчно.
Освен жените, които ядат много при бременност, има и друга категория. Известен брой са недохранени, било то, за да не напълнеят много, било то, поради липсва на средства. Срещат се жени, които за цялата бременност наддават само шест килограма, дори и по-малко. Приема се, че такова недохранване е опасно за бебето, което рискува да се роди рано, с явно изразено забавяне на растежа. В много случаи, това повлиява и на кърмата на майката. Затова, всяка бременна жена трябва да се храни достатъчно, за да няма проблеми, нито с нейния организъм, нито с този на бебето.

Какво трябва да се яде?

В менюто на бременната жена трябва да се включат разнообразни храни, съдържащи протеини (белтъци). Това е един от главните съвети на докторите. С други думи, това са подукти с животински произход: месо, риба, яйца, мляко, сирене. Приемането на много мазнини по време на бременност не се препоръчва от специалистите. За сметка на това препоръчват ядките – орехи, бадеми, лешници, фъстъци и др. Препоръчително е да се консумират сурови или печени.

Относно захарите, които се приемат по време на брененност, отново трябва да се внимава. Неизбежна е консумацията на захар под формата на различни десерти или сладкиши. Докторските съвети са, да не се прекалява и да се набляга предимно на плодовете. От тях може да се добави нужното количество захар за организма.

Лекарите и техните препоръки за здравословно хранене съсредоточават своите съвети върху идеята на бременната жена, да не липсват витамините и минералните вещества. Калций се съдържа най-много в млякото и млечните продукти. Може да се набави и от някои зеленчуци, зрелия фасул, а дори и от смокините. Това вещество е от изключителна важност за майчиния организъм и конкретно за костите, зъбите, косата и кожата. Друго минерално вещество, необходимо за бременната, това е желязото. Може да се набави от: лещата, зрелият фасул, спанак, магданоз, сушени плодове, бадеми, яйчния жълтък и др.

Относно витамините е добре да се приемат храни, богати на витамин: A, B, C, D, K. Няма опастост да изпитате липса на нито един витамин, ако наблягате на плодовете и зелечуците, които да включвате в ежедневеното си меню за хранене – съветват докторите.

Относно напитките, които препоръчват специалистите по медицина, трябва да подбирате чисти, натурални плодове, които да превръщате в сок. Препоръчва се минералната вода, билковите чайове, млякото, зеленчуковите сокове.

Всяка бременна жена придобива апетит към някои храни и напитки, като някои от тях, до този момент не е харесвала. Всеобщото мнение, относно храненето, е че не трябва да превръщате менюто си в строго определено или ограничено.

Медиците препоръчват да похапвате това, което ви се яде, но да се придържате към две основни неща:

1. Количеството да е умерено и

2. Да се стараете да приемате възможно най-прясна храна, богата на минерални вещества и витамини.

Отбягвайте силно преработените храни, тези с консерванти, както и тези от тях, които са трудносмелаеми.

Дори и покачването на килограми, бременността е един от най-запомнящите се и приятни моменти от живота на всяка жена – бъдеща майка.

Независимо от неразположенията и дискомфорта от бременноста, грижете се за себе си и за бебето. Освен храненето, включете и необходимата активност и движение през деня. Чувствайте се здрави, за да бъде и детето ви здраво.

Месец по месец, бъдете активни и не мислете за храната „за двама“, а за здравето на двама – за Вас и Вашето бебче!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още