Copyright © 2023. All Rights Reserved

Бебешката кожа - сетивен орган на бебето

14 октомври 2019
Бебешката кожа - сетивен орган на бебето

 

Бебешката кожа е пет пъти по-тънка от тази на възрастните, което означава, че тя поглъща външно нанасяните субстанции по-бързо и реагира по-чувствително. Всъщност, кожата на Вашето бебе все още се развива и роговият слой постепенно предлага нарастваща защита от външни влияния.  Тъй като, потните жлези все още не са напълно формирани, малкото телце се бори само, за да регулира топлинния си баланс.

 

Освен, че трябва да обличате бебето в дишащи материи, които се използват за повиване и обличане на бебето, но и в частност, трябва да използвате и продуктите за нежна грижа на кожата.

 

Важно е да се отбележи сухотата на кожата, особено след баня. Поради тази причина, след къпане, кожата на бебето се нуждае от хидратиране, чрез подхранващи масла за тяло. Деликатните зони са: зоната около памперса /пелена/, крачетата, подмишниците и вратлето.


Поради богатата гама бебешки масла за тяло, избора кой продукт е най-подходящ, може да е объркващ. Съществуват напълно натурални, базови масла, които са напълно подходящи за бебешката кожа. Най-добрите сред тях са: бадемово масло, масло от невен, масло от гроздови семки и др. Повечето от тях са без аромат, без цвят и без допълнителни, вредни състваки.

 

Препоръчва се използването на масло за тяло поне един път на ден. Не забравяйте, че е възможно и подсичане на бебешката кожа, което определя нуждата от по-честа употреба на маслата.


Преди всичко е важна хигиената на бебчето. Кожата трябва да е винаги чиста и да се подбират внимателно продуктите като шампоан и сапун за къпане. При избора на правилните козметични средства винаги се консултирайте с личния Ви педиатър. Не използвайте продукти съдържащи прекалено много етерични или ароматни масла, както и продукти, които могат да навредят или дехидратират деликатната бебешка кожа.


За здравата и мека детска кожа, основен фактор е и пиенето на вода, затова винаги давайте достатъчно количество вода на Вашето бебе!

 

 

Автор: Малвина Иванова

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още