Copyright © 2023. All Rights Reserved

Бебето и предпоставките за спокоен сън

14 февруари 2019
Бебето и предпоставките за спокоен сън

 

Малките бебенца проявяват своите черти от характера си още от най-ранна възраст. Най-честите случаи на тези проявления са периодите от деня или нощта, в които бебето не иска да заспи. Вероятно, почти всяка майка се е сблъсквала с този проблем, а усилията то да заспи са се оказали неуспешни опити. Това е напълно нормално, защото много зависи кой фактор влияе в момента върху сънят на бебето. Още повече, че всяко дете носи своята индивидуалност.

Не може да се определят общи правила за приспиване на бебе, които да важат за всяко дете.


През различните периоди от своето развитие бебето има и различна потребност от сън. През първия месец бебето спи от 13 до 16 часа в денонощието. Това не означава, че бебето спи през цялата нощ. Бебетата в началото не различават деня и нощта. Важно е да се отбележи, че някои от тях са по-активни през нощта и сънливостта се проявява през светлата част на денонощието.

Обикновено след първия месец, бебето изгражда собствен режим на сън и будуване. Този ритъм се създава постепенно през месеците от неговия растеж. През втория и третия месец, часовете, през които бебето е будно се увеличават. Възможно е то да се буди все още през нощта, но часовете за нощен сън се увеличават.


Потребността от сън при всяко бебе се проявява в резултат от режима, на който започва да свиква от първите 4-5 седмици. Нормално е бебе на  3-4 месечна възраст да спи  около 3-4 пъти на ден,  като продължителността на съня не може да бъде строго определена константа. Има моменти, в които бебето спи само 20-30 минути. Поради тази причина зачестяват периодите, в които ще приспивате бебето през деня и вечерта.

Необходимо е всяка майка да приложи някои начини за предоставяне на възможността, бебето да заспи спокойно. Не бихме определили, че това са общи правила, а по-скоро добри предпоставки за успокояване на детето и по-лесното му приспиване.


Една от сериозните предпоставки за гарантиран сън е времето след къпане. Както всеки човек, така и бебчето се успокоява, в резултат на топлата вода и масажите по време на къпане. То отпуска тялото си, успокоява се и постепенно се унася в своя сън.


Когато бебето не иска да заспи през нощта, може да съществуват всякакви причини за това. То може да чувства глад, умора, да има колики, други болки или е дошло време за смяна на памперс. Ако всички тези неща не се окажат причина за неговото безпокойство, опитайте да подържите бебето във вашите прегръдки или скут. Доказано е, че детето цени своето пространство и в много случаи не се налага то да спи заедно с вас на леглото ви. Но съществуват и такива случаи, в които бебето не иска да остава само и се успокоява само при своята майка. Вземете бебчето при вас и спокойствието ще му повлияе благополучно за заспиването му.


Добра предпоставка за влизане в определен режим на спане, се оказва и факта, че на бебето се изграждат ежедневни навици, които подсказват, че предстои времето за сън. Например, винаги когато приспивате бебчето или го поставяте в кошарката, може да изберете подходяща пижамка за целта. По този начин вие давате сигнал на бебето, че е време за сън. То свиква с този начин, изгражда си навик и режим за спане. Относно облеклото на бебето и подготовката му за сън, препоръчваме да подбирате предимно памучни материи. Тъй като бебетата се въртят и отвиват лесно, докато спят, може да използвате спално чувалче. Препоръчваме чувалче за сън с крачета. То е един подходящ начин да подсигурите удобството на бебето по време на неговия сън, като се запазва топлината на тялото, а крачетата остават свободни. Така ще бъдете спокойни, че на бебчето няма да му е студено.


Същото важи и за функцията на биберона. Много бебчета заспиват благодарение на своята любима залъгалка . Тя също може да послужи за сигнализиране на бебето, че предстои времето за сън. 


При всички случаи, споменавайки режим на бебето, реално това се отнася и за режима на майката. Може да наложите режим за спане на бебето съчетан с вашия. По този начин, може да осигурите повече сън през нощта, както за вас, така и за бебето. Това може да се случи, ако предварително направите план, в кое време ще слагате детето да спи и в кое – ще го събуждате. Разбира се, този начин не винаги ще ви донесе успех, защото понякога, дори и да сте поставили бебчето да спи, може да отнеме от половин до един час, докато то наистина заспи. Нищо не пречи да опитате, нали? Бебето ще покаже дали е съгласно с режима създаден от вас и бързо ще прецените, дали това е подходящия план за действие.

Въпреки часовете, в които не сте успели да поспите, като майка на едно прекрасно, малко бебе, всички тези тревоги бързо отминават, още през пети-шести месец. Ще имате време да наваксате със съня, когато бебчето порасте с няколко месеца.

Все пак, ако се наложи нощта да бъде дълга, докато приспивате бебето, не забравяйте, че и вечер може да се насладите на повторенията на някои интересни предавания по телевизията и да направите нощта малко по-забавна за самите вас! Едва ли ще пожелаете в бъдеще, да стоите толкова до късно. Със сигурност ще помните тези моменти с вашето бебче и ще имате повод да разказвате дълги, забавни истории от преживяванията ви с него, когато то порасте.


Добре е да знаете, че всяка майка най-добре усеща и чувства каква нужда изпитва бебето. Понякога може просто да се доверите на себе си и да направите това, което считате, че би накарало малкото ви бебче да заспи сладко, сладко....

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още