Бебето и предпоставките за спокоен сън

14 февруари 2019
Бебето и предпоставките за спокоен сън

 

Малките бебенца проявяват своите черти от характера си още от най-ранна възраст. Най-честите случаи на тези проявления са периодите от деня или нощта, в които бебето не иска да заспи. Вероятно, почти всяка майка се е сблъсквала с този проблем, а усилията то да заспи са се оказали неуспешни опити. Това е напълно нормално, защото много зависи кой фактор влияе в момента върху сънят на бебето. Още повече, че всяко дете носи своята индивидуалност.

Не може да се определят общи правила за приспиване на бебе, които да важат за всяко дете.


През различните периоди от своето развитие бебето има и различна потребност от сън. През първия месец бебето спи от 13 до 16 часа в денонощието. Това не означава, че бебето спи през цялата нощ. Бебетата в началото не различават деня и нощта. Важно е да се отбележи, че някои от тях са по-активни през нощта и сънливостта се проявява през светлата част на денонощието.

Обикновено след първия месец, бебето изгражда собствен режим на сън и будуване. Този ритъм се създава постепенно през месеците от неговия растеж. През втория и третия месец, часовете, през които бебето е будно се увеличават. Възможно е то да се буди все още през нощта, но часовете за нощен сън се увеличават.


Потребността от сън при всяко бебе се проявява в резултат от режима, на който започва да свиква от първите 4-5 седмици. Нормално е бебе на  3-4 месечна възраст да спи  около 3-4 пъти на ден,  като продължителността на съня не може да бъде строго определена константа. Има моменти, в които бебето спи само 20-30 минути. Поради тази причина зачестяват периодите, в които ще приспивате бебето през деня и вечерта.

Необходимо е всяка майка да приложи някои начини за предоставяне на възможността, бебето да заспи спокойно. Не бихме определили, че това са общи правила, а по-скоро добри предпоставки за успокояване на детето и по-лесното му приспиване.


Една от сериозните предпоставки за гарантиран сън е времето след къпане. Както всеки човек, така и бебчето се успокоява, в резултат на топлата вода и масажите по време на къпане. То отпуска тялото си, успокоява се и постепенно се унася в своя сън.


Когато бебето не иска да заспи през нощта, може да съществуват всякакви причини за това. То може да чувства глад, умора, да има колики, други болки или е дошло време за смяна на памперс. Ако всички тези неща не се окажат причина за неговото безпокойство, опитайте да подържите бебето във вашите прегръдки или скут. Доказано е, че детето цени своето пространство и в много случаи не се налага то да спи заедно с вас на леглото ви. Но съществуват и такива случаи, в които бебето не иска да остава само и се успокоява само при своята майка. Вземете бебчето при вас и спокойствието ще му повлияе благополучно за заспиването му.


Добра предпоставка за влизане в определен режим на спане, се оказва и факта, че на бебето се изграждат ежедневни навици, които подсказват, че предстои времето за сън. Например, винаги когато приспивате бебчето или го поставяте в кошарката, може да изберете подходяща пижамка за целта. По този начин вие давате сигнал на бебето, че е време за сън. То свиква с този начин, изгражда си навик и режим за спане. Относно облеклото на бебето и подготовката му за сън, препоръчваме да подбирате предимно памучни материи. Тъй като бебетата се въртят и отвиват лесно, докато спят, може да използвате спално чувалче. Препоръчваме чувалче за сън с крачета. То е един подходящ начин да подсигурите удобството на бебето по време на неговия сън, като се запазва топлината на тялото, а крачетата остават свободни. Така ще бъдете спокойни, че на бебчето няма да му е студено.


Същото важи и за функцията на биберона. Много бебчета заспиват благодарение на своята любима залъгалка . Тя също може да послужи за сигнализиране на бебето, че предстои времето за сън. 


При всички случаи, споменавайки режим на бебето, реално това се отнася и за режима на майката. Може да наложите режим за спане на бебето съчетан с вашия. По този начин, може да осигурите повече сън през нощта, както за вас, така и за бебето. Това може да се случи, ако предварително направите план, в кое време ще слагате детето да спи и в кое – ще го събуждате. Разбира се, този начин не винаги ще ви донесе успех, защото понякога, дори и да сте поставили бебчето да спи, може да отнеме от половин до един час, докато то наистина заспи. Нищо не пречи да опитате, нали? Бебето ще покаже дали е съгласно с режима създаден от вас и бързо ще прецените, дали това е подходящия план за действие.

Въпреки часовете, в които не сте успели да поспите, като майка на едно прекрасно, малко бебе, всички тези тревоги бързо отминават, още през пети-шести месец. Ще имате време да наваксате със съня, когато бебчето порасте с няколко месеца.

Все пак, ако се наложи нощта да бъде дълга, докато приспивате бебето, не забравяйте, че и вечер може да се насладите на повторенията на някои интересни предавания по телевизията и да направите нощта малко по-забавна за самите вас! Едва ли ще пожелаете в бъдеще, да стоите толкова до късно. Със сигурност ще помните тези моменти с вашето бебче и ще имате повод да разказвате дълги, забавни истории от преживяванията ви с него, когато то порасте.


Добре е да знаете, че всяка майка най-добре усеща и чувства каква нужда изпитва бебето. Понякога може просто да се доверите на себе си и да направите това, което считате, че би накарало малкото ви бебче да заспи сладко, сладко....

 

Автор: Малвина Иванова

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още