Copyright © 2023. All Rights Reserved

Бебето и първите зъбки – средства за успокояване и почистване

11 февруари 2019
Бебето и първите зъбки – средства за успокояване и почистване


Временните млечни зъби са общо двадесет на брой. Този комплект от зъбки са т. нар. млечни зъби. 

Процеса на никнене на зъбите започва с долните и горните резци, които поникват най-напред. Това се случва в началото или в края на шестия месец от разстежа на
детето. До навършване на две - три години, всяко дете има пълен
набор от млечни зъбки. Разбира се, според физиологията на всяко
дете, този период е относителен и е възможно някои бебета да са с по-
бърз разстеж, а при други той да е забавен. Някои бебенца се раждат с
вече поникнало първо зъбче. Това изобщо не бива да ви притеснява.


Поникването на първите зъбчета предизвиква някои неприятни
симптоми при детето.

Най-големият дискомфорт се предизвиква в резултат на повишена температура, която е характерна при изникването още на първите зъбчета. Обикновено тя се повишава до
38 градуса С. Възможно е в много случаи, повишената температура да
е предизвикана, поради някакъв тип настинка, така че винаги трябва
да бъдете сигурни на какво се дължи тя и консултацията с лекар е задължителна. Когато причината е никненето на зъбче, детето е унило, проявява се нежелание за хранене, предизвиква се безпокойство, отказва да спи и бързо се уморява.

Друг симптом е интензивното отделяне на повече слюнка, която в 90% от случаите се дължи на факта, че поникват зъбчета. Ако забележите това, задължително споделете факта с вашият педиатър.


Като проявление и признак за поникването на зъбчета при детето, се забелязва желанието му да дъвче. Това се дължи на факта, че венците са раздразнени, поради поникването на зъба. Като инстинкт на бебето е стремежът му да успокои венците си, чрез дъвчене. В днешно време, търговската мрежа предлага различни по вид и материал средства, предназначени за бебето, които да спомогнат за облекчаване на дискомфорта при разстежа на зъбките. Единственото, на което трябва да обърнете внимание при тях, е от какъв материал са - да бъдат меки, без остри и опасни повърхности по тях, за да не разранят лигавицата в устата и като цяло венците на бебето. Най–ефикасните
сред тях са различните модели гризалки. Моделите са различни според етапа на никненена зъбчетата.
Едни са предназначени за периода на първоначално поникване на зъбите, а вторият вид – са за периода на растежа на самите зъбки след това. Също така, дразнението по венците, може да се облекчи и чрез различни залъгалки, с които бебето не само се успокоява, но и притриването по венците спомага като функция на гризалка.

При навършването на една годинка детето обикновено има около шест зъба – четири горе и два долу. Макар и все още малко на брой, е нужно да предприемете мерки, за да осигурите необходимата устна хигиена при детето. Това може да стане, благодарение на съвременните средства за почистване на устата и зъбите при бебетата. Употребявайте меки, гумени накрайници за пръста, с които лесно и безболезнено да почиствате устната кухина и зъбките. Препоръчва се използването им още при първите поникнали зъбчета.
Освен това може да използвате меки, силиконови четки за зъби, подходящи за 0+ месеца. Чрез тях лесно ще поддържате ежедневната, нужна хигиена при зъбките на бебчето. Материала, от който са направени не предизвиква болка, нито дразнене, а в същото време почиствате без проблем цялата уста кухина. 

На някои родители от вас, може да им се струва твърде рано за почистване на зъбките при детето, но със сигурност ще ви посъветват, както стоматолозите, така и педиатрите, че всяка ежедневена профилактика и почистване на зъбите е препоръчителна, дори в ранен стадий на техния растеж, независимо от малкия им брой. Когато детето навърши три годинки, се консултирайте с вашия стоматолог за най-добрата, детска паста за зъби, която не бива да съдържа вредни съставки. Следете внимателно и за съдържанието на флуор в тях. Прекалената концентрация на това вещество в пастите за зъби не е препоръчителна.


Дори и с един зъб в устата, човек трябва да го мие!“ – с това послание ще завършим нашите съвети към вас за почистването на зъбките при децата ви. Без значение от възрастта на детето, като родители трябва да насърчаваме добрите навици и спазването на добрата хигиена от която зависи здравето на всеки човек. А когато детето е още бебе, сме длъжни да се погрижим и да осигурим идеалните предпоставки за отлично здраве и нормално развитие за неговия пълноценен живот! 
Стремете се да подбирате най-качествени продукти за грижата на децата и винаги споделяйте всеки етап при растежа на дететенцето ви!

Не забравяйте, резултата от поддържането на добрата хигиена при зъбките на децата, е не просто красива усмивка, а начин за предотвратяване на различни болести и осигуряване на добро здраве!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още