Бебето и първите зъбки – средства за успокояване и почистване

11 февруари 2019
Бебето и първите зъбки – средства за успокояване и почистване


Временните млечни зъби са общо двадесет на брой. Този комплект от зъбки са т. нар. млечни зъби. 

Процеса на никнене на зъбите започва с долните и горните резци, които поникват най-напред. Това се случва в началото или в края на шестия месец от разстежа на
детето. До навършване на две - три години, всяко дете има пълен
набор от млечни зъбки. Разбира се, според физиологията на всяко
дете, този период е относителен и е възможно някои бебета да са с по-
бърз разстеж, а при други той да е забавен. Някои бебенца се раждат с
вече поникнало първо зъбче. Това изобщо не бива да ви притеснява.


Поникването на първите зъбчета предизвиква някои неприятни
симптоми при детето.

Най-големият дискомфорт се предизвиква в резултат на повишена температура, която е характерна при изникването още на първите зъбчета. Обикновено тя се повишава до
38 градуса С. Възможно е в много случаи, повишената температура да
е предизвикана, поради някакъв тип настинка, така че винаги трябва
да бъдете сигурни на какво се дължи тя и консултацията с лекар е задължителна. Когато причината е никненето на зъбче, детето е унило, проявява се нежелание за хранене, предизвиква се безпокойство, отказва да спи и бързо се уморява.

Друг симптом е интензивното отделяне на повече слюнка, която в 90% от случаите се дължи на факта, че поникват зъбчета. Ако забележите това, задължително споделете факта с вашият педиатър.


Като проявление и признак за поникването на зъбчета при детето, се забелязва желанието му да дъвче. Това се дължи на факта, че венците са раздразнени, поради поникването на зъба. Като инстинкт на бебето е стремежът му да успокои венците си, чрез дъвчене. В днешно време, търговската мрежа предлага различни по вид и материал средства, предназначени за бебето, които да спомогнат за облекчаване на дискомфорта при разстежа на зъбките. Единственото, на което трябва да обърнете внимание при тях, е от какъв материал са - да бъдат меки, без остри и опасни повърхности по тях, за да не разранят лигавицата в устата и като цяло венците на бебето. Най–ефикасните
сред тях са различните модели гризалки. Моделите са различни според етапа на никненена зъбчетата.
Едни са предназначени за периода на първоначално поникване на зъбите, а вторият вид – са за периода на растежа на самите зъбки след това. Също така, дразнението по венците, може да се облекчи и чрез различни залъгалки, с които бебето не само се успокоява, но и притриването по венците спомага като функция на гризалка.

При навършването на една годинка детето обикновено има около шест зъба – четири горе и два долу. Макар и все още малко на брой, е нужно да предприемете мерки, за да осигурите необходимата устна хигиена при детето. Това може да стане, благодарение на съвременните средства за почистване на устата и зъбите при бебетата. Употребявайте меки, гумени накрайници за пръста, с които лесно и безболезнено да почиствате устната кухина и зъбките. Препоръчва се използването им още при първите поникнали зъбчета.
Освен това може да използвате меки, силиконови четки за зъби, подходящи за 0+ месеца. Чрез тях лесно ще поддържате ежедневната, нужна хигиена при зъбките на бебчето. Материала, от който са направени не предизвиква болка, нито дразнене, а в същото време почиствате без проблем цялата уста кухина. 

На някои родители от вас, може да им се струва твърде рано за почистване на зъбките при детето, но със сигурност ще ви посъветват, както стоматолозите, така и педиатрите, че всяка ежедневена профилактика и почистване на зъбите е препоръчителна, дори в ранен стадий на техния растеж, независимо от малкия им брой. Когато детето навърши три годинки, се консултирайте с вашия стоматолог за най-добрата, детска паста за зъби, която не бива да съдържа вредни съставки. Следете внимателно и за съдържанието на флуор в тях. Прекалената концентрация на това вещество в пастите за зъби не е препоръчителна.


Дори и с един зъб в устата, човек трябва да го мие!“ – с това послание ще завършим нашите съвети към вас за почистването на зъбките при децата ви. Без значение от възрастта на детето, като родители трябва да насърчаваме добрите навици и спазването на добрата хигиена от която зависи здравето на всеки човек. А когато детето е още бебе, сме длъжни да се погрижим и да осигурим идеалните предпоставки за отлично здраве и нормално развитие за неговия пълноценен живот! 
Стремете се да подбирате най-качествени продукти за грижата на децата и винаги споделяйте всеки етап при растежа на дететенцето ви!

Не забравяйте, резултата от поддържането на добрата хигиена при зъбките на децата, е не просто красива усмивка, а начин за предотвратяване на различни болести и осигуряване на добро здраве!

 

Автор: Малвина Иванова

 

 

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още