Бебе в колата – мерки за безопасност

17 април 2019
Бебе в колата – мерки за безопасност

 

Тази тема е актуална в наши дни поради големия брой катастрофи, които се случват. Решихме да направим кратко описание на законовите изисквания като превантивна мярка за предпазване на децата. Припомняме на всеки родител задължително да обезопасява своето дете когато пътувате. Отговорността за живота на децата е в ръцете на тези, които се грижат за тях!

За съжаление, големия брой загинали по пътищата се увеличава, а много от тях са и деца.

Ето какво показва статистиката:

- Използването на детско столче в автомобила, фиксирано с колан, намалява фаталните наранявания при новородени (под 1 годишна възраст) със 71%; при деца на вързаст от 1 до 4 години - с 54%; (1)

- Използването на детско столче или бустер намалява рискът от нараняване с 45% при деца на възраст 4-8 години, в сравнение с изпозлването само на колан; (2)

- За по-големи деца и възрастни, използването на колан намалява рискът от фатални или сериозни наранявания приблизително наполовина. (3)

Какви са изискванията, заложени в Закона за движение по пътищата, по отношение обезопасяването на децата? Ще ви представим в кратка справка:

- Задължението родителите да превозват децата в автомобил, само с обезопасени детски седалки, се регламентира в членове 137б – чл. 137д от Закона за движението по пътищата.

- В Чл. 137б. (1) системите за обезопасяване на деца са разпределени в зависимост от теглото на пет групи:
       

        - група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;

        - група 0+ – за деца до 1 г. с тегло под 13 кг;

        - група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг;

        - група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;

        - група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

Задължително е новородените и децата до 1 г. да пътуват в обърнати назад детски столчета за кола. Така поставени - с лице обратно на посоката на движение, децата са по-защитени при евентуална злополука. Тези столчета могат да се поставят както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Ако автомобилът има въздушни възглавници (airbag), потърсете консултация от професионалист, за да вземете нужните предпазни мерки при инсталацията на детското столче.

- В Чл. 137в. (5) изрично се забранява използването на обърнато обратно в посоката на движение детско столче за кола, ако е инсталирано на седалка с предно разположена въздушна възглавница. В този случай може да се използва предната седалка само, ако airbag – системата е изключена.

- Имайте предвид, че деца с ръст по-малък от 1,50 м., не могат да използват предпазни колани без специална повдигаща седалка, тъй като те са предвидени за ръст по-голям- от 1.50 м. Използването им от по-ниски хора, също би могло да доведе до по-голямо нараняване.

- В Чл. 137б. (2) се регламентират системите за обезопасяване на деца:

       Клас 1 – Пълният клас включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства.

      Клас 2 – Непълният клас  включва възможност за комбинация между обезопасително устройство и обезопасителен колан за възрастни.

- В Чл. 137в. (1) се регламентират системите за обезопасяване на пътниците при пътуване в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, които са задължени да използват системите за обезопасяване, с които разполагат съответните превозни средства.

- За всички деца с ръст под 1.50 м. се използват системи за обезопасявене, съобразени с изискванията по член Чл. 137б. (2) и  чл. 137б, (1) за пълен или непълен клас и в съответствие с теглото на детето.

- В Чл. 137в. (3) се регламентира, че деца под 3 г. не могат да се возят в превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, ако нямат оборудване със системи за обезопасяване. Децата, които са на възраст над 3 г., могат да използват само задната седалка. Същото се отнася и при превозване в таксиметрови автомобили, които нямат оборудване за превозване на деца.

- Децата са най-ценните и най-невинни същества. Рисковете от нещастни случаи са много, при различни обстоятелства. Едно е задължението на всеки родител – да предпазва своето дете! Ако това се изразява в спазване на определени правила или мерки за безопасност, всеки е длъжен да ги спазва. Не забравяйте, че незнанието на закона, не ви оправдава. Когато говорим за деца, всяка подробност, която касае здравето и живота им, е от главно значение.

Шофирайте внимателно и пазете вашите деца!

 

Автор: Малвина Иванова


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Това наистина е възможно! Не ви се вярва? Убедете се сами, като прочетете нашата статия.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още