Copyright © 2023. All Rights Reserved

Бебе в колата – мерки за безопасност

17 април 2019
Бебе в колата – мерки за безопасност

 

Тази тема е актуална в наши дни поради големия брой катастрофи, които се случват. Решихме да направим кратко описание на законовите изисквания като превантивна мярка за предпазване на децата. Припомняме на всеки родител задължително да обезопасява своето дете когато пътувате. Отговорността за живота на децата е в ръцете на тези, които се грижат за тях!

За съжаление, големия брой загинали по пътищата се увеличава, а много от тях са и деца.

Ето какво показва статистиката:

- Използването на детско столче в автомобила, фиксирано с колан, намалява фаталните наранявания при новородени (под 1 годишна възраст) със 71%; при деца на вързаст от 1 до 4 години - с 54%; (1)

- Използването на детско столче или бустер намалява рискът от нараняване с 45% при деца на възраст 4-8 години, в сравнение с изпозлването само на колан; (2)

- За по-големи деца и възрастни, използването на колан намалява рискът от фатални или сериозни наранявания приблизително наполовина. (3)

Какви са изискванията, заложени в Закона за движение по пътищата, по отношение обезопасяването на децата? Ще ви представим в кратка справка:

- Задължението родителите да превозват децата в автомобил, само с обезопасени детски седалки, се регламентира в членове 137б – чл. 137д от Закона за движението по пътищата.

- В Чл. 137б. (1) системите за обезопасяване на деца са разпределени в зависимост от теглото на пет групи:
       

        - група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;

        - група 0+ – за деца до 1 г. с тегло под 13 кг;

        - група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг;

        - група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;

        - група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

Задължително е новородените и децата до 1 г. да пътуват в обърнати назад детски столчета за кола. Така поставени - с лице обратно на посоката на движение, децата са по-защитени при евентуална злополука. Тези столчета могат да се поставят както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Ако автомобилът има въздушни възглавници (airbag), потърсете консултация от професионалист, за да вземете нужните предпазни мерки при инсталацията на детското столче.

- В Чл. 137в. (5) изрично се забранява използването на обърнато обратно в посоката на движение детско столче за кола, ако е инсталирано на седалка с предно разположена въздушна възглавница. В този случай може да се използва предната седалка само, ако airbag – системата е изключена.

- Имайте предвид, че деца с ръст по-малък от 1,50 м., не могат да използват предпазни колани без специална повдигаща седалка, тъй като те са предвидени за ръст по-голям- от 1.50 м. Използването им от по-ниски хора, също би могло да доведе до по-голямо нараняване.

- В Чл. 137б. (2) се регламентират системите за обезопасяване на деца:

       Клас 1 – Пълният клас включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства.

      Клас 2 – Непълният клас  включва възможност за комбинация между обезопасително устройство и обезопасителен колан за възрастни.

- В Чл. 137в. (1) се регламентират системите за обезопасяване на пътниците при пътуване в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, които са задължени да използват системите за обезопасяване, с които разполагат съответните превозни средства.

- За всички деца с ръст под 1.50 м. се използват системи за обезопасявене, съобразени с изискванията по член Чл. 137б. (2) и  чл. 137б, (1) за пълен или непълен клас и в съответствие с теглото на детето.

- В Чл. 137в. (3) се регламентира, че деца под 3 г. не могат да се возят в превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, ако нямат оборудване със системи за обезопасяване. Децата, които са на възраст над 3 г., могат да използват само задната седалка. Същото се отнася и при превозване в таксиметрови автомобили, които нямат оборудване за превозване на деца.

- Децата са най-ценните и най-невинни същества. Рисковете от нещастни случаи са много, при различни обстоятелства. Едно е задължението на всеки родител – да предпазва своето дете! Ако това се изразява в спазване на определени правила или мерки за безопасност, всеки е длъжен да ги спазва. Не забравяйте, че незнанието на закона, не ви оправдава. Когато говорим за деца, всяка подробност, която касае здравето и живота им, е от главно значение.

Шофирайте внимателно и пазете вашите деца!

 

Автор: Малвина Иванова

Какво може да ви убеди да кърмите и защо кърменето е важно за детето

Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още
Как да казваме НЕ на детето и други съвети

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още
Какво трябва да знае всеки родител за пандемията?

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още
Препоръки за екранно време при децата

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още