7 Лесни Начина да Приспите Детето за 30 Секунди

9 ноември 2018
7 Лесни Начина да Приспите Детето за 30 Секунди

 

Сънят е едно от най-важните неща за детето. 


Докато спи, то расте, става по-силно, по-спокойно и по-щастливо. Пълноценният сън, добрата храна, игрите и грижите за здравето са основните фактори за оптималното детско развитие. 

Често обаче децата не получават достатъчно сън и това може да доведе до редица емоционални и дори здравословни проблеми.


Ето 7 полезни съвета, които ще помогнат на малчугана да спи добре.


1. Повече игри за детето за по-добър сън.


2. Детето трябва да спи и през деня.


3. Научете детето да заспива самостоятелно.


4. Нека детето ви спи без вас.


5. Установете постоянна вечерна рутина.


6. Разкажете му приказка за лека нощ.


7. Атмосферата и стресът имат значение за детето.


1. Повече игри, за по-добър сън.


Когато приспивате детето, се погрижете преди това то да е играло достатъчно.


Това ще ви гарантира, че то е достатъчно изморено, за да заспи лесно и бързо.


Важно е да не допускате детето да се преуморява или да бъде превъзбудено, защото това ще попречи на пълноценния му сън. Занимавайте го с любимите му играчки, отидете на разходка в парка, където то да тича и скача или го заведете на любимата му детска площадка за игри.
Ако времето навън не е подходящо за игра на открито, останете вкъщи и се забавлявайте заедно с любимото мече на вашия мъник.

След привършване на тези занимания, малкият палавник ще има нужда от своята дрямка и ще се радва на здравословен сън, а вие – на заслужена почивка.


2. Детето трябва да спи и през деня.


Ако искате вечер да приспивате вашето съкровище за половин минута, педиатрите препоръчват то да спи и през деня.


Децата от различните възрастови групи имат различни изисквания за физиологична почивка и сън.


Бебетата имат нужда да спят по няколко пъти през деня или средно по 12-18 часа в денонощието.

След навършването на 1 годинка е необходим само следобеден сън. Повечето деца се нуждаят от него до 6 годишна възраст.
Колкото и парадоксално да е, ако детето не спи през деня, трудно ще заспи и през нощта.


Обяснението е просто – преумора и превъзбуда.


3. Научете детето да заспива самостоятелно.


Важно е бебето да се възпита да заспива самостоятелно, защото в противен случай, при всяко негово среднощно събуждане, то ще има нужда от вашата близост и подкрепа.
Само така ще се почувства сигурно и отново ще може да заспи.


Ако играта през деня го е превъзбудила, отделете му няколко минути, в които да го подготвите за сън. Говорете му за утрешния ден и за игрите, които го очакват.


Прегърнете го, за да усети топлината ви. По този начин ще успокоите пакостникът и той бързо ще започне да сънува.

За целта, когато видите, че детето ви се унася, просто го сложете в креватчето и оставете останалата част на него.


4. Нека детето ви спи без вас.


Вярвате или не, когато децата спят отделно, се учат на самостоятелност още от люлката.


Много родители се изкушават да взимат малкото си щастие да спи при тях в леглото.


Колкото по-бързо детето свикне да спи само и в отделно креватче, толкова по-добре, както за него, така и за вас.


Ако вашият малчуган се страхува от тъмното, оставете приглушена светлина в стаята, за да сте сигурни, че ще се чувства спокойно.


Ако нямате възможност да му осигурите отделна стая, то обособете кът във вашата. Разположете там креватчето му и така ще сте му предоставили негова собствена крепост. Това ще го накара да се чувства сигурно и защитено и лесно и бързо ще се пренесе в царството на сънищата.


5. Установете постоянна вечерна рутина.


Тя включва еднообразни, но запомнящите се от мъника действия, които ще го приспят за по-малко от минута.


Определената последователност на различни ритуали вечер преди лягане създава навик у детето ви, чрез който то „настройва” биологичния си часовник.


По този начин разбира, че идва времето за сън.


Дейности като смяната на памперса, къпането, масажите с бебешкото олио и храненето сравнително по едно и също време, подсказват на палавника, че следва най-хубавото време от денонощието, а именно това, което е споделено със Сънчо.


6. Разкажете му приказка за лека нощ.


Общоизвестен факт е, че гласът на майката успокоява бебето.


Няма как да не споменем значимостта на приказките за лека нощ и приспивните песнички, които често се допълват с грижовна прегръдка и люлеене.


С тези занимания, вие допринасяте за комфорта и спокойствието на детето ви, а спокойно дете означава спокоен сън и за вас.


Ако приспивате принцеса, омайте я с бляскавите рокли на Снежанка и Пепеляшка, а в случай, че приспивате принц, пренесете го в царството на приключенията с крал Артур и рицарите от кръглата маса.


7. Атмосферата и стресът имат значение за детето.


Децата са особено чувствителни и усещат, когато мама и тате имат проблеми.


Стресът и безпокойството може да са причина за невъзможността на детето да получава необходимата му дрямка, както и за липсата на качествен сън.


Опитвайте се да избягвате строгия тон и наказанията по повод негови провинения преди лягане.


Ако все пак те вече са се случили, поговорете с него, обяснете му спокойно ситуацията, окажете му морална подкрепа и се опитайте да го успокоите.

Интересувайте се от това как е минал денят му, докато вие сте били на работа. Проявете интерес какво се е случило, за да е притеснено.


Обръщайте внимание на настроенията и поведението му.


Не го лишавайте от вашето време, внимание и грижа преди сън.

Десетте минути, отделени на детето ви в никакъв случай няма да са загуба за вас, а дори ще се отпуснете и забавлявате. Може да научите нещо ново, защото децата са най-добрия учител.


Тези 10 минути сами по себе си не са много, но ще дадат на детето ви подкрепата, от която се нуждае и ще бъдат ценен пример.


Щастливото детство е съвкупност от много неща, едно от които е лесното заспиване и ободряващата почивка.


Интересен факт е, че по време на сън в детско-юношеската възраст се стимулира отделянето на хормон от хипофизата, наречен соматотропин, по-известен като хормон на растежа.


Именно затова докато спи, детето расте – буквално.


Сънят е важен за емоционалното и психическото здраве и развитие на децата.


Емоционалната привързаност към родителя и общуването с детето са предпоставки за чувство на сигурност и спокойствие у него.


Така ще покажете всеотдайна родителска грижа и ще предоставите на вашия малчуган най-добрите условия за неговото оптимално развитие.

 

 

 

 

Автор: Яница Боянова

 


Кърменето е най-естаственият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе!

прочети още

Как да поставяме граници и морални норми? Как да научим децата на добродетели?

прочети още

Всички родители се притесняваме и винаги имаме много въпроси свързани с хигиената и здравето на нашето дете по време на пандемия и не само. Дезинформацията в интернет води до допълнителна несигурност за случващото се около нас и нашите деца. Затова решихме да Ви запознаем с информация предоставена от здравните експерти на Уницеф.

прочети още

Последните поколения деца са израснали със смартфони, телевизори и таблети, които са част от ежедневието им. Учените се питат „Може ли новият дигитален век да повлияе на мозъка или начина на мислене на детето“? Какви са ефектите от екранното време за децата?

прочети още

Сезонът на настинка и грип е пред нас и е време да защитите себе си и бебето си. Трябва да бъдете изключително внимателни от декември до февруари, най-пиковото време за заболяване.

прочети още

Бебешката кожа е изключително чувствителна, тънка и се нуждае от специална защита. След раждането Вашето бебе губи защитната топлина на тялото на майката и единствената бариера между него и външния свят е неговата кожа. Ето защо кожата се нуждае от специална грижа, за да извършва тази важна функция.

прочети още

Първите години след раждането си, вашето бебе има много първи моменти. И докато до голяма степен те са свързани с неговата майка, тъй като тяхната връзка се появява още докато е в корема ѝ, е важно да усещат и присъствието и любовта на своя татко.

прочети още

Когато за пръв път пазарувате за вашето бебе не е лесно да определите количеството дрехи, които ще са необходими в началото. Наред с бебешките пелени, блузки и ританки, определено ще имате нужда и от най-универсалната дреха, а именно – бодито.

прочети още

Няма значение дали говорим за лятната, зимна бебешка количка, или комбинирана, важно е тя да е добре оборудвана. В зависимост от вашия модел количка, може да закупите допълнително аксесоари, както за ваше удобство, така и за детето. Например, чадър, одеалце, сенник, покривало, възглвничка, дъждобран и др.

прочети още

Началото на учебната година е емоционален период в живота на всеки ученик. Как да честитим на нашия учител този вълнуващ момент, пожелавайки му истински важни и искрени неща? – вижте нашите предложения.

прочети още

През лятото всеки организъм трябва да бъде добре хидратиран. А когато става въпрос за децата ни, понякога е нужно да приложим креативност, за да намерим най-ефикасните начини, чрез които да осигурим необходимото количество течности.

прочети още

Всички деца обичат класическата игра с балончетата. Тя е много забавна и изключително приятна през летните дни. Освен развлекателна и интересна, тази игра е и много полезна. Вижте в нашата статия защо препоръчваме тази игра.

прочети още

Морски бриз, слънчева светлина, нежен звук на вълни и детето ви крещи, защото просто се опитва да яде пясък. Всичко това става реално, когато сме с деца на море. А как да прекарате приятно цял ден на плажа - вижте нашите съвети.

прочети още

В днешната статия ще ви разкрием кои са причините, заради които е по-приятна бременността през летните месеци.

прочети още

На възраст от девет до дванадесет месеца, бебето е развило различна личност и демонстрира емоции като тъга, щастие, гняв, страх, болка или дискомфорт. Ето някои от социалните и емоционални моменти, които можете да очаквате.

прочети още

Обривът може да се появи внезапно и да изглежда тревожно, но обикновено не е причина за безпокойство. Бебетата имат деликатна кожа и е по-вероятно да получат топлинен обрив, спрямо възрастните. Лятото дойде и топлото време е рисков фактор за появата и на топлинни обриви.

прочети още

Окончателният списък на най-популярните имена за бебета от 2018 г. е издаден от Националния статистически институт. През последните години се забелязва тенденция към избор на нетрадиционни имена, но въпреки това българите залагат и на традиционните типично български сред тях.

прочети още

Често игрите у дома са по-лесни и по-забавни за децата, гледането на телевизия е по-интересно занимание, но ето защо те трябва да прекарват повече време в игри навън.

прочети още

Колко добре вижда бебето ви? От раждането до петата година зрението на бебето преминава през няколко етапа. Всеки родител трябва да наблюдава своето дете за ранни признаци и евентуални проблеми със зрението. Необходими са и някои превантивни мерки, които да възпрепятстват увреждането на очите.

прочети още

Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Необходимо е всеки родител да бъде запознат с правилата за безопасност.

прочети още

Първите няколко седмици от живота на вашето бебе, ще бъдат мигове на радост и емоция. Един от най-добрите начини за улавяне на тези мимолетни моменти, е да се насрочи първата фотосесия за новороденото бебче. Следвайте тези съвети, за да планирате сесия, която ще запази тези скъпи спомени за години напред.

прочети още

Вероятно разговорите с вашето бебе са нещо, което считате за несъществено. Но сега науката потвърждава, че всъщност общуването може да превърне вашите малки бебета в по-умни деца! Защо мислят така учените? - Вижте в нашата статия.

прочети още

Кърмата съдържа всичко онова, от което бебето има нужда да се развива, през първите шест месеца. Дори след като детето ви премине към други храни и напитки, кърмата ще играе основна роля, но можете да започнете да му давате и вода.

прочети още

Спортът е уникално средство за водене на активен и здравословен начин на живот. Той е градивна част от идеята за пълноцененно здраве и предотвратява появата на редица болести. Вижте главните ползи от спортуването още от ранна възраст. Защо е жизненоважно децата да спортуват и как се отразява това върху тях, ще научите в нашата статия.

прочети още

Трябва ли да се яде повече? Трябва ли жената да се храни по друг начин, защото очаква дете? Никога през живота си човекът не расте така бързо, както в корема на майката, но това основателна причина ли е бременната да се храни „като за двама“? Отговорите на тези въпроси, ще ви насочат защо не бива да прекалявате с храната и защо не трябва да ядете твърде малко, по време на бременност.

прочети още

Онлайн търговията – един от най-широките аспекти в Интернет пространството, който обхвана различни по вид пазарни ниши. В какво се състои удобството в това да пазаруваме онлайн - защо е толкова полезно и удобно?

прочети още

Представяме Ви малка статия за обучението на деца по метода на Монтесори. Навярно знаете, че той е много нашумял през последните години и много детски градини се опитват да го наложат .

прочети още

Добрият сън на бебето е гаранция за неговото спокойствие, пълноценно здраве и нормално развитие. Нужно е да знаем някои ценни съвети за да накараме бебето да заспи.

прочети още

Поникването на млечните зъбки е неотменима част от развитието на всяко дете. Научете повече за този процес и начините за облекчаване на болката при симптомите проявяващи се при никненето на първите зъбки.

прочети още

Един важен за детето период, за който трябва бъдем подготвени и да знаем най-важните неща, които да спомогнат за прохождането.

прочети още

Научете повече за това как пораства малкото човече докато е вътре в мама.

прочети още

Има решение за спокойствие и тишина! Прочетете сами.

прочети още

Подгответе се с нас напълно, защото пълното щастие предстои.

прочети още